Румен Радев: Демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация

12.02.2020 12:14

Демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация и първостепенна задача и национална амбиция трябва да бъде да пречупим този негативен тренд, каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на дискусия със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет в София.

Радев посочи, че това е всеобхватна програма, в която според него са важни три основни направления - образованието, детско здравеопазване и намеса на държавата за подкрепа на младите семейства.

Има дългосрочни кризи, те ще се развиват след години, те са много по-мащабни и опасни, дори от кризата с водата, като потенциалната криза с нашето образование, каза още президентът Радев.

По думите му, ако водната криза в Перник олицетворява провал в сектора, то резултатите от международния тест Пиза за деветокласници, обявен миналия декември, имат същия ефект върху образованието и нашето бъдеще. Разликата е само, че водната криза я усещаме веднага, а ефектът от това, което става в образованието, ще носим последствията години напред, посочи Радев.

Според Радев трябва много сериозно да се замислим за кризата в образованието, която ни очаква и допълни, че това означава неконкурентноспособна икономика, нисък стандарт и качество на живот. Трябва да вземем решителни мерки, образованието трябва да стане стратегически национален приоритет, каза президентът. По думите му вземат се мерки, те са в правилната посока, но са абсолютно ограничени като обхват, дълбочина, форми и методи и финансиране, за да излезем от това състояние на образованието. Според президента трябва да се работи в много направления - заплащане на учителите, на преподавателския състав, стимули включително и за студенти, за образователната и научна инфраструктура.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>