Главната "сделка на века", запазена от Тръмп за после

12.02.2020 12:06 Игор Субботин, в. "Независимая газета"
Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира в началото на март да свика в Кайро лидерски форум, на който да се състои историческа среща между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Подробности от този план помества в. "Исраел хайом".

Недоволството на палестинците от "сделката на века", предложена от САЩ, и протестът им срещу израелската териториална политика изглежда вече не вълнуват Рияд чак дотам.

Преговорите за среща на най-високо равнище се водят между САЩ, Израел, Саудитска Арабия и Египет. Арабски дипломатически източници разказали пред "Исраел хайом", че на предполагаемия форум ще присъстват освен това лидерите на Обединените арабски емирства (ОАЕ), Судан, Бахрейн и Оман.

Йордания също е поканена на преговорите, но Хашимитското кралство поставя свои условия. Йорданският крал Абдула Втори иска покана да получи и палестинският лидер Махмуд Абас. Някои данни сочат, че израелците са склонили той да участва. Но има съмнения дали палестинският политик е готов за това.

Палестинската национална администрация все още бойкотира инициативите на Вашингтон и отказва дипломатически контакти с еврейската държава. Инициативата на президентската администрация в САЩ за уреждане в Близкия изток, известна като "сделката на века", бе посрещната "на нож" от палестинците, съзрели тук опит на Вашингтон да подкрепи предизборно Натаняху. По свои канали американското външно ведомство изпрати до палестинската администрация сигнал, че очакваната среща на върха "вероятно ще е последен шанс за Абас и палестинците "да слязат от дървото" и да вземат участие в дипломатическите събития из региона".

През последните години Израел и ред страни от Персийския залив заздравиха връзките помежду си с цел да противодействат срещу иранската политика в региона. Сближаването им намери подкрепа в САЩ. След като администрацията на Тръмп анонсира "сделката на века", саудитското ръководство се нареди сред основните й привърженици. Мнозина наблюдатели отбелязват, че за Рияд вече не е толкова важно ще бъде ли решен палестинският проблем. Арабски дипломатически източници на сайта Middle East Eye твърдят, че принц Мохамед е човек от друго поколение, което не усеща бремето на историята. "Неведнъж го е доказвал. Той не изпитва особени симпатии към каузата на палестинците", заявяват събеседници на онлайн изданието.
На официално равнище впрочем саудитската управляваща фамилия уверява, че вижданията й за Палестина остават без промяна. "Позицията на кралството няма да се промени и целта е палестинците да запазят правата си", заяви крал Салман в разговор по телефона с Абас.

"Вашата кауза е и наша кауза, това е въпрос, пред който са изправени всички араби и мюсюлмани, ние сме с вас." Монархът призова да бъде "постигнат всеобхватен и справедлив мир" - това според него е "стратегически избор и път към окончателно уреждане". Саудитският крал и палестинският лидер разговаряха на 28 януари вечерта, след като Тръмп и Нетаняху представиха заедно във Вашингтон основните точки от "сделката на века".

Израел не само разменя интензивно разузнавателни данни със саудитците, но може би скоро ще подпомогне усилията им да диверсифицират каналите си за внос на оръжия. Сайтът Israel Defence съобщи, че Рияд планира да купи най-модерни въоръжения от компанията Rafael със седалище в Хайфа. Не бе уточнено какво всъщност се кани да придобие кралството. Нищо чудно еврейската държава да си затвори очите за репутационните загуби, които рискува заради сделката. Ще припомним, че Саудитска Арабия едва не бе подложена на санкции от Запада в отговор на убийството на опозиционния журналист Джамал Хашоги, вината за което бе хвърлена лично върху принц Мохамед.

Бившият началник на израелския Генщаб Гади Айзенкот заяви през 2017 г. в интервю, че "иранският" въпрос е поставил качеството на връзките между саудитската управляваща фамилия и израелците на принципно ново равнище. "Саудитска Арабия никога не е била наш враг и не е воювала срещу нас, а и ние никога не сме воювали срещу Саудитска Арабия", изтъкна бившият военачалник. "Мисля, че между нас и саудитците има пълно взаимно разбирателство по въпросите, засягащи Иран. Готови сме в случай на нужда да споделяме (разузнавателна) информация. Общите ни интереси със Саудитска Арабия наистина са много."

Източниците на "Исраел хайом" твърдят, че организаторите на предполагаемия съмит в Кайро са допускали той да се състои преди изборите за парламент (Кнесета) в Израел, насрочени за 2 март. Подобно развитие впрочем едва ли би подобрило съществено позициите на Нетаняху, чиято партия Ликуд отново ще се бори за места в законодателния орган.

Както показват последните анкети в Израел, има опасност изборите за Кнесет от трети опит (за година) да доведат до същия резултат, както и предните два пъти. Абсолютно мнозинство в парламента няма да имат изглежда нито съпартийците на премиера, нито основните му опоненти от блока "Синьо и бяло".

(БТА)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>