Предупрежденията на Турция към Асад са централна тема в турския печат

12.02.2020 09:55
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турските вестници поместват на първа страница острото предупреждение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към режима в Дамаск, след като при нападение на сирийски правителствени сили в Идлиб в понеделник загинаха петима турски войници, а на 3 февруари при обстрел на сирийската армия в същата провинция загинаха осем турски военнослужещи, предава БТА.

Под заглавия "Ще платят много скъпо" /в."Йени шафак"/, "План за действие спрямо Дамаск; Режимът на Асад ще плати скъпо" /в."Тюркийе"/, "Тези, които нападат нашите войници, си получиха наказанието" /в."Акшам"/ и други, проправителствените вестници цитират изказване на президента Реджеп Тайип Ердоган, в което той заяви, че необходимите ответни отговори са били дадени на сирийската страна на най-високо равнище и специално в Идлиб режимът си е получил своето наказание, но това не е достатъчно. Щом нападат нашите военни, те ще платят скъпо, много скъпо за това, е предупредил Ердоган. Вестниците открояват и заявлението на Ердоган, че днес ще обяви мерки, които Анкара ще предприеме в Идлиб.

Вестник "Йени шафак" пише, че Турция е увеличила наблюдателните си постове в провинция Идлиб от 12 на 21, а присъствието на турски войници на терена е нараснало от 1200 на 10 000. През турско-сирийската граница само за последните два дни са преминали към Идлиб близо хиляда военни машини.

Същевременно се взимат мерки за това да не падат бомби в турски населени места близо до границата като Хатай, Рейханлъ, Хаса, както и за контролиране на миграционните движения, пише вестникът. Вестник "Акшам" цитира съобщение на турското министерство на отбраната, в което се посочва, че турските сили са неутрализирали още 51 войници на сирийския режим.

Вестник "Тюркийе", в."Йени шафак", в."Тюркгюн" и други поместват на първа страница заявлението на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, чиято партия подкрепя на избори президента Реджеп Тайип Ердоган, че ако няма друга алтернатива, турският народ трябва да планира отсега влизане в Дамаск и сваляне на президента Башар Асад.

"Без да бъде детрониран Асад, нито в Сирия, нито в Турция ще настъпи спокойствие". Същевременно Бахчели е призовал за преразглеждане на отношенията с Москва, която по думите му се опитва едновременно да контролира и Сирия, и Турция, и няма добри намерения".

Вестниците съобщават, че американска делегация начело със специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри е пристигнала вчера в Анкара за разговори във връзка със ситуацията в Идлиб.

Вестник "Акшам" цитира американския държавен секретар Майк Помпейо, който е заявил вчера, че е изпратил Джефри в Анкара за координиране на мерките, които ще бъдат предприети спрямо нападенията на Асад и Русия. Подкрепяме нашия съюзник от НАТО Турция, е уверил още Помпейо. Вестник "Акшам" цитира също генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е осъдил нападенията в Идлиб и е призовал режима на Асад и Русия незабавно да прекратят нападенията.

Макар Анкара да иска въпреки всичко да продължи дипломатическите контакти на всяко равнище, агресивността на режима на терена не оставя на турските войници друга алтернатива освен военна операция, пише в."Ортадогу" и припомня, че Турция бе дала на режима в Дамаск срок до края на февруари да се изтегли от определени райони в Идлиб.

Вестникът пише, че ако режимът не направи това, Турция ще приложи нова стратегия. "Обратно броене за военна операция", посочва в заглавие в."Дирилиш постасъ" във връзка със ситуацията в Идлиб.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>