Прокуратурата иска забрана на партията на Боян Расате, нарушавала Конституцията

11.02.2020 22:07
Боян Расате Кадър: БНТ

Прокуратурата поиска от съда да прекрати регистрацията на основания от Боян Расате „Български национален съюз Еделвайс". Причината - според държавното обвинение организацията нарушава Конституцията, като проповядва насилие и омраза, дори е създала и своя военнизирана структура, предаде БНТ.

Прокуратурата е установила още, че част от лидерите на БНС са податели на уведомленията за организиране на "Луков марш".

След разпореждане на главния прокурор Софийската градска прокуратура е извършила проверка дали дейността на БНС отговаря на изискванията на закона.

Антоанета Панчева - прокурор в Софийската градска прокуратура: Това сдружение е организирало своя военна структура. Горното извеждаме от следното, събрани са много данни, които сочат, че членове на сдружението, негови симпатизанти и членове на УС участват в много изяви с военни униформи. Които са насочени към разпалване на насилие именно на такава расова, етническа, религиозна основа или полова принадлежност.

От прокуратурата твърдят още, че БНС организира подобни прояви вече цели десет години, с което е показало устойчивост на нарушенията си, а не инцидентност. Основателят на организацията Боян Расате коментира, че забраната не е толкова фатална.

Структурите, хората, идеите на тази организация, по един или друг начин ще продължат да развиват дейност, коментира лидерът на партията Боян Расате.

Част от действията по проверката на БНС прокуратурата е възложила на ДАНС. Според източници на БНТ именно по тази причина на 27 януари в агенцията за справка е бил повикан Емил Крумов, който е записан като член на управителния съвет на организацията. При проверка на входа тогава мъжът вади писалка тип "оса" и се самоубива. Случаят се разследва от прокуратурата.

Единственото, което можем да кажем е, че членът на УС, за който говорим, е действал със знанието на останалите членове на организацията, казва още прокурор Панчева.

От държавното обвинение обаче припомнят, че при обиск в дома на Крумов са открити голямо количество оръжия, свастики, нацистка литература, снимки и произведения на Хитлер. Подобни материали са открити и в домовете на други активисти на организацията.

Отделно от това, уведомленията, които те изпращат до Столична община за провеждането на "Луков марш" се подписват и се представят като коменданти, допълни Панчева.

И тази година от Столична община отказаха да съгласуват провеждането на "Луков марш", от организацията обаче са обжалвали и съдът е отменил отказа на общината с препоръка да бъде променен маршрутът. По тази причина столичният кмет е съгласувал само поднасянето на цветя пред паметната плоча на ген. Луков.

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>