Гешев за случая с баба Наска: Ако не се справим с това, да закриваме държавата (Обзор)

11.02.2020 22:00 Анелия Перчева

l 83-годишната жена

беше нападната в дома си

в Белозем, сега е в

болница с изкуствена става

l Има арестувани

за престъплението

Ограбената 83-годишна Атанаска Филипова стана повод главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов лично да отидат в Белозем във вторник. Двамата се появиха изненадващо в пловдивското село.

Възрастната жена беше нападната в дома си от грабители. Сега е настанена в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив. Лекарите ѝ поставиха изкуствена става, защото паднала, докато апашите тарашили дома ѝ.

“Това, което се случи с възрастната жена, е безобразие. Ако не може да се оправим с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата. Ако трябва, цялата полиция ще се изсипе в Белозем. До края на годината нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Не може да позволим да продължава така. Като дойде цялата държава в селото и министърът и прокуратурата си свършат работата, ще се оправят нещата. Въпросът е да има желание, а желание има”, заяви обвинител №1 пред местните жители. Гешев и Маринов бяха посрещнати от окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов и шефа на полицията Йордан Рогачев. Дойде и кметът на Раковски Павел Гуджеров, който настоя в местното районно управление да има арест. Той съобщи, че е създадено звено “Общинска охрана”, което помага на полицаите.

Заради нападението над Атанаска Филипова беше проведена мащабна полицейска акция в Белозем и община Раковски. Местните разказват, че навсякъде гъмжало от униформени с кучета. Претърсени са 50 адреса, проверени са 420 души, 59 от които са криминално проявени. Започнали са няколко разследвания. Пет от тях са бързи - за незаконна сеч на дърва, за фалшиви пари и акцизни стоки без бандерол. Съставени са 25 акта по закона за личните документи.

“Има арестувани за престъплението, извършено срещу възрастната жена, с които се работи. Все още няма повдигнати обвинения”, уточни шефът на полицията Йордан Рогачев. По думите му пострадалата е била заплашена, но не е била бита от апашите.

Двама маскирани са нахлули в дома ѝ в събота срещу неделя малко след полунощ. Поискали спестяванията ѝ, но баба Наска казала, че няма. Бандитите са задигнали бойлерче от мивката ѝ и мобилен телефон, за да не може да се обади. На следващия ден единият от двамата ѝ синове - Георги, който живее в Белозем, отишъл да провери как е майка му. Заварил я в безпомощно състояние, подът бил подгизнал от вода заради отскубнатия от крадците бойлер.

“Баба Наска е изключително кротка жена. Не е заможна, само на една малка пенсия е. Живее сама, тъй като мъжът ѝ почина преди време”, обясняват в Белозем.

Мащабната полицейска акция в селото е втората поред в пловдивския регион за противодействие на битовата престъпност. Миналата седмица и в Розино, където непрекъснато има конфликти между два ромски клана, бяха извършени масови арести. Тогава в районното управление в Карлово бяха отведени 60 души.

Акциите са част от мерките срещу битовата престъпност, разпоредени от главния прокурор Иван Гешев.

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>