Ужас! Коронавирусът можел да зарази 60% от човечеството (Обзор)

11.02.2020 21:31
В началото на двудневен глобален форум в Женева СЗО обяви, че новият вирус вече си има име - COVID-19.
Робот с дружелюбно лице седи от понеделник на “Таймс скуеър” в Ню Йорк и отговаря на въпросите на минувачи за коронавируса.

l Здравното министерство у нас пусна телефон за въпроси относно епидемията

l Пикът се очаква в средата на февруари

Здравното министерство у нас пусна телефон, на който граждани и организации могат да звънят и да задават въпроси относно епидемията с коронавируса 2019-nCoV. На него от понеделник до петък от 8,30 до17 ч ще може да се получава информация относно вируса, която ще дава лекар епидемиолог.

Номерът е 02/807 87 57, а причината да бъде открита телефонна линия са зачестилите запитвания на граждани и организации за новия коронавирус. Те са свързани основно със симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай, както и пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на 2019-nCoV, посочват от здравното министерство.

Около две трети от човечеството може да се окажат заразени с новия китайски вирус, ако епидемията не бъде овладяна, предупреди водещият епидемиолог в Хонконг Габриел Люн пред в. “Гардиан”. Той отправи предупреждението, след като шефът на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че установените случаи на заразени хора, които никога не са посещавали Китай, може да е “върхът на айсберга”.

“Най-спешният въпрос е да се установят размерът и формата на айсберга”, каза Люн, основен експерт по обществено здраве на Хонконгския университет. Повечето специалисти смятат, че всеки заразен човек ще продължи да предава вируса на около двама и половина други души средно. “Ще се зарази ли 60-80% от населението на света? Може би не. Може би това ще стане на вълни. Може би вирусът ще намали смъртността си, защото със сигурност не му помага, ако убие всички по пътя си, защото и той ще бъде убит”, разясни Люн.

Инкубационният период

на коронавируса е

до 24 дни, а не 14 дни,

както преди се вярваше, съобщава китайският сайт за финансови новини Caixin, който се позовава на ново проучване. То се основава на данни, събрани от над 1000 пациенти с коронавирус в Китай. Изследователи от китайски болници и медицински центрове предупреждават, че ако се разчита само на измерването на температурата в първите фази на вируса, много заразени може и да не бъдат установени, тъй като по-малко от половината пациенти са имали температура, когато посетили лекар.

В началото на двудневен глобален форум в Женева СЗО обяви, че новият вирус вече си има име - COVID-19.

Главният съветник на правителството в Пекин е на мнение, че пикът на епидемията се очаква в средата на февруари. Шефът на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан казва, че фактор за това пикът да е толкова рано и заразата да спре да се разпространява са правителствените мерки. По думите му Китай трябва да забрани търговията с диви животни, каквато имаше на пазара в Ухан, откъдето тръгна заразата.

Смъртните случаи от вируса в Китай вече са над 1000 души, като за последното денонощие

има рекорден ръст

на починалите

Въпреки че броят на новите потвърдени заразени хора леко е спаднал, общият брой надхвърли 42 700 души.

Китайският лидер Си Цзинпин проведе видеоразговор с медицински служители от ухански болници, където се лекуват най-тежките случаи. “От името на ЦК на ККП изразявам на вас и на всички лекари и медицински сестри в цялата страна най-голямо уважение и сърдечни благодарности”, заяви президентът.

Междувременно постовете си загубиха високопоставени служители заради начина, по който са реагирали на епидемията. Сред тях са партийният секретар към здравната комисия в окръг Хубей, чийто център е град Ухан, зам.-директорът на местната организация на Червения кръст и началникът на здравната комисия в Хуанган - втория най-засегнат град в Хубей след Ухан. Държавни медии твърдят, че стотици били уволнени, разследвани или предупредени.

Над 100 души бяха евакуирани от 35-етажна жилищна кула в Хонконг заради установен в нея втори случай на заразяване. Властите се чудят дали вирусът не е проникнал през канализацията.

Блокиран в Йокохама остава и поставеният под карантина до 19 февруари круизен кораб “Даямънд принсес”. Японските власти започнаха да евакуират на брега възрастните и хората с хронични заболявания. На плавателния съд са потвърдени 161 случая на заразени.

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>