1937-1938 г: От радостта на детските рождени дни до нацисткия погром (Снимки)

11.02.2020 13:10 Джейн Димитрова
Снимка: Stadtarchiv Erlangen/ Градският архив в Ерланген Колаж: Билд

Два кадъра, между които има 16 месеца разлика - направени през 1937 и 1938 година, показват радостта и омразата, спокойствието и хаоса, щастието и ужаса, обитаващи едно и също място.

Д-р Андреас Якоб, ръководител на архива в германския град Ерланген, Бавария, е попаднал на двете снимки.

"Снимките са толкова впечатляващи, защото показват как една нощ преобръща всичко", казва той пред "Билд".

На кадъра, заснет на 2 юли, 1937 г., деца празнуват рожден ден в жилищна сграда в Ерланген. Фридл, която седи в ъгъла и тогава е на 11, е единствената от тях, която има правото да оцелее в нацисткия режим. Тя не е еврейка, днес е на 93 и все още живее в града.

"Малката Хилдегард празнуваше четвъртия си рожден ден заедно с брат си и сестра си, беше поканила и приятели. Имаше кекс и какао. Бащата на Хилдегард - Якоб Бенеси, засне момента", споделя Фридл.

. Майката на момиченцето я е поканила на празника. "Господин Бенеси продаваше и тютюн във фотостудиото си. Той събираше за мен картинките, които тогава слагаха в кутиите с цигари", споделя възрастната жена.

Спомня си, че майка й е опаковала подаръка за рожденичката - кукла. След като се почерпили, децата отишли в стаята за игри, където Хилдегард имала количка за кукли. Фридл тогава не знаела, че семейството е еврейско. До нощта на погрома - началото на системното преследване на евреи в нацистка Германия.

Втората снимка показва същата дневна, само година и половина по-късно. Германски фотограф от пресата е направил кадъра, когато мъже от "Щурмовия отряд" на Хитлер влизат в дома на семейство Бенеси на 9 ноември 1938 г., унищожавайки и разграбвайки всичко.

„Живеехме от другата страна на улицата, чухме шум и крясъци“, спомня си Фридл днес за онази нощ.

"Баща ми каза, че ще излезе, за да види какво става, а аз го последвах. Тогава видях как мъже от "Щурмовия отряд" отвеждат от къщата членовете на семейството. Всеки носеше само малка чанта в ръцете си. Децата плачеха. Мъжете ги натовариха в камиона. Вещите на семейството бяха изхвърлени на улицата, съседите се възползваха от тях. Чух как мъжете вътре в къщата крещят "еврейски прасета", разказва жената.

Бащата на Фридл заговоря един от щурмоваците, който му е приятел от училище "Какво ще правите с хората, които нищо не са ви сторили?". Той му отговорил "Ако държиш на тях, идвай направо с нас в камиона".

Цялото семейство Бенеси умира в Аушвиц: 37-годишният баща Якоб, 32-годишната майка Готлибе (от немски името й означава Любовта на бога), 7-годишният Ерих, 5-годишната Хилдегард и 3-годишната Ханелоре.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>