Пекин отхвърли обвинения на САЩ за кражба на лични данни на милиони американци

11.02.2020 12:21
СНИМКА: Pixabay

Китайското външно министерство обяви днес, че правителството и въоръжените сили на Китай не се занимават и не участват в кражба на търговски тайни по интернет, предаде Ройтерс.

Изявлението е по повод обвинение на САЩ, че през 2017 г. китайски военни хакери са проникнали в сървърите на компанията "Екуифакс", която съхранява данни за физически лица получатели на кредити.

Говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин Гън Шуан каза пред репортери, че самият Китай е станал жертва на киберкражба, проследяване и наблюдение от страна на САЩ. Той заяви, че неговото правителство настоява САЩ да прекрати тези действия, предаде БТА.

Вчера министерството на правосъдието на САЩ обвини четирима китайски военни, че са пробили компютърната мрежа на "Екуифакс" и са откраднали лични данни на около 145 млн. американци - имена, адреси, номера на социални осигуровки и шофьорски книжки и други, припомня Асошиейтед прес.

Според министерството тази кибератака през 2017 г. е най-голямата кражба на потребителски данни в историята.

Вашингтон и преди е обвинявал китайски хакери за пробиви в мрежите на корпорации в САЩ, вкл. стоманопроизводители, хотелски вериги и здравносигурителни институции.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>