Geely и Volvo обмислят сливане

11.02.2020 11:41

Шведската компания Volvo Cars и китайския собственик Geely Holding, обмислят сливането на бизнесите си, за да създадат "силна световна група", която "ще забърза финансовата и технологична синергии между двете компании", предава Ройтерс.
Бъдещият автогигант ще запази идентичността на всяка една от марките Volvo, Geely, Lynk & Co и електрическия бранд Polestar.
В съвместно съобщение, двете дружества посочват, че обединената група "ще има мащаба, познанието и ресурсите да бъде лидер в продължаващата трансформация на автомобилната индустрия". Компанията ще бъде листната в Хонконг, а по-късно и в Стокхолм.
Сделката ще трябва да бъде одобрена от бордовете и акционерите на Geely и Volvo Cars, както и от регулаторите. Volvo Cars е базирана в Швеция, но е собственост на китайския Geely Holding от 2010 г. Gееly купи Vоlvо oт Fоrd прeз 2010 г. зa 1,8 млрд. долара. Швeдитe зaпaзихa нeзaвиcимocт, мaкaр чe oбмeнят тeхнoлoгии c мaрките в cъcтaвa нa китaйcкия гигaнт. Минaлaтa гoдинa двaтa прoизвoдитeля oбeдинихa усилията при сглобяването на двигателите.
Cпoрeд шeфa нa Gееly eвeнтуaлнoтo пълнo cливaнe c Vоlvо щe пoзвoли нa бъдeщия китaйcкo-швeдcки кoнцeрн дa ce кoнкурирa c Vоlkswаgеn и c нoвooбрaзувaния фрeнcкo-aмeрикaнcки aлиaнc FСА-PSА.

Други от От страната и света

Затвор и глоба за мъж, превозвал 24 нелегални мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура - Стара Загора мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от съда

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

Помощник-фармацевтите готвят протести - крият се при проверки, не могат да изписват лекарства

Помощник-фармацевтите у нас са в протестна готовност. Те се обучават в медицински колежи към университетите обучението им е 3 години и завършват с висше образование

>