Еврокомисията е готова за новите преговори с Великобритания

11.02.2020 11:22
УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН СНИМКА: РОЙТЕРС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес готовността на институцията да встъпи в преговорите с Великобритания за бъдещите отношения. Поставяме си най-високи цели в тези преговори, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя отбеляза, че британската страна е изразила готовност да сключи търговско споразумение, каквото ЕС има с Канада, или да работи по австралийския модел. Фон дер Лайен уточни, че ЕС би искал да сключи с Лондон споразумение, което запазва търговията без мита, тарифи и квоти. Търговското споразумение с Канада премахва митата и тарифите, но не за всички стоки, отбеляза председателят на ЕК, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС търгува с Австралия по правилата на Световната търговска организация, защото двете страни не са подписали търговско споразумение. Тя добави, че с Австралия се обсъжда възможността за начало на преговори за сключване на споразумение за търговията.

Споразуменията за свободна търговия имат целта да премахнат несигурността с въвеждането на правила. Това се вижда от споразуменията на ЕС с Канада и Япония. Тези споразумения не просто увеличават обмена на стоки и услуги, а поставят широки изисквания, заяви Фон дер Лайен. Тя допълни, че никога досега ЕС не е предлагал на някоя страна споразумение за напълно безмитна търговия. Фон дер Лайен поясни, че сключването на подобна договореност би било възможно, ако ЕС и Великобритания постигнат съгласие да работят по еднакви правила.

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи ЕК в изискването преговарящите страни да осигурят равнопоставеност за дружествата. Трябва да се стремим към широкообхватно споразумение, далеч отвъд търговията, призова групата на ЕНП.

Групата на социалистите и демократите подкрепи предложението за постигането на споразумение, което да предвижда безмитна търговия с британската страна, но ако текстовете обхващат също сътрудничеството в областите на правосъдието, сигурността и отбраната. Социалистите подкрепиха изискването на ЕС дружествата от двете страни да работят при еднакви условия.

Групата "Обнови Европа" посочи, че ЕС държи на своите изисквания по отношение на защитата на работниците, личния живот и околната среда. Тази политическа сила призова бъдещото споразумение с Лондон да постигне по-високи цели от заложените в споразуменията на ЕС с Канада, Сингапур или Япония.

Групата "Идентичност и демокрация" изрази надежда бъдещото търговско споразумение с Лондон да бъде взаимоизгодно. Групата на Зелените предложи в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания да бъдат прилагани законите на онази от двете страни, която е въвела по-строги изисквания.

Групата на Европейските консерватори и реформатори призова ЕС да не робува на правилата, а да бъде по-прагматичен. Европейската обединена левица настоя за запазването на правата на работниците и за повишено сътрудничество в областта на отбраната.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>