Пловдивчани луднаха по млякото и сиренето на Джемиле от Юндола (снимки)
- Родопчанката подарява и домашна подкваса - истинска и вкусна
Голяма опашка се вие всяка неделя пред импровизирания щанд на поляната с мляко, сирене, масло, кашкавал, картофи, яйца и сладка на Джемиле от Юндола. Пунктът се намира между блоковете на ул. "Белица" в кв. "Христо Смирненски"
Продуктите на родопчанката са толкова истински и вкусни, че щом се появи тя с буса, хората мигом изскачат от жилищата и заформят дълга опашка. В това време производителката е наредила в бели чували прясното мляко в бутилки от литър и половина, два, три. На масичката пък слага прозрачни кутии с домашно сирене два вида - солено и прясно. В друга кутия е направила опаковки с кашкавал, в трета - жълто като лимон домашно масло. Всичко се тегли пред очите на клиента, а съдовете с продуктите блестят от чистота.
"Миналия път нещо не подквасих млякото добре", казва Виолета Попова. "Май си го преохладила, не си улучила момента. Ето ти от моята подкваса, няма как с нея да не стане", казва Джемиле и подава бурканче подарък. Дава и рецепта - млякото трябва да е до такава степен топло, че като топнеш малкия си пръст, броиш до 20.
Друга от опашката се обажда: "Моето пък винаги става толкова добре, че с нож да го режеш. Два пръста каймак отгоре има". Трета обяснява, че като го изцеди, правела страхотна млечна салата с него.
"Това са родопски яйца. 30 стотинки е бройката", сочи тя към новия си артикул. Хората буквално ги разграбват. Кашкавалът е 12 лв. килограма, сиренето - 9.
Има и родопски картофи - 5 лева за пет килограма. Толкова върви и бурканче сладко от диви ягоди. А литър прясно мляко се пласира за 1,20 лв.
"Не съм пропуснала неделя, без да купя от млечните й произведения. Всички са изумително вкусни", казва Мария Николова. Държи да вземе и подкваса, защото опитала с купешка, но не се получила.
Хората са петимни за нещо истинско, домашно, прясно и затова не пропускат импровизирания щанд на Джемиле. Тя пък им го поднася така, че с удоволствие да го купиш.