Хиляди във Варшава демонстрираха в подкрепа на съдебната реформа

08.02.2020 16:57
СНИМКА: Ройтерс

Хилядна демонстрация се състоя днес във Варшава в знак на подкрепа за съдебните реформи на правителството, предаде ДПА.

Протестиращите се събраха по обяд пред сгнрадата на конституционния съд, като развяваха полски знамена и плакати с критики към полските съдии, както и с надписи, подкрепящи реформата на правителството на управляващата партия "Право и справедливост".

"Да подкрепим правителството, за да бъде завършена съдебната реформа. Нито стъпка назад, господа! Нито една!," призова събралите се Адам Боровски, организатор на демонстрацията, свързана с десния всекидневник "Газета полска".

Боровски критикува също така ЕС, който води спор с правителството във Варшава за реформите. Според него съюзът няма право да се меси в полската съдебна система, тъй като това не е в правомощията му. "Представителите на ЕС злоупотребяват със закона. [. . .] Присъствието ни тук е защита на нашия суверенитет", каза той, цитиран от БТА.

В интервю за германското сп. "Шпигел" Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, каза, че най-новите реформи на полската съдебна система са пагубни.

ЕС се притеснява, че мерките, въведени от "Ред и справедливост" нарушават съдебната независимост.

"Право и справедливост" заявява, че реформите на съдебната система, която според партията е корумпирана и грижеща се само за собствените си интереси, е необходима.

Политическите опоненти на управляващите заявяват, че промените не решават реални проблеми, а са опит за контрол на съдебната система.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>