Депутат: Oтчисленията към ММС и държавната такса ще се увеличат до 60 млн. лв

08.02.2020 10:27
Владимир Тошев СНИМКА: ГЕРБ

Според прогнозен модел на ДП "Български спортен тотализатор" при приемане на промените в Закона за хазарта и влизането му в сила не по-късно от края на първо шестмесечие на 2020 г. отчисленията към Министерството на младежта и спорта /ММС/ и държавната такса ще се увеличат до близо 60 млн. лв за 2020 г.; 78 млн. лв. за 2021 г. и 101 млн. лв. за 2022 г. Това коментира за БТА депутатът Владимир Тошев. Според него това са повече пари за федерациите, за спортните клубове, за спорта за хора с увреждания, за учащи и за всички, както и за реконструкция и модернизация на спортна инфраструктура.

За 2019 г. общо от преки отчисления към ММС и държавна такса Тотализаторът е подпомогнал спорта с малко над 46 млн. лв. Общата сума, която ММС е разплатило по програмите си за развитие на спорта за високи постижения, спорт за всички и спорт за учащи е малко над 61,4 млн. лв., каза Тошев. Той отбеляза, че общият бюджет на спортното министерство е около 80 млн. лв.

По думите му към момента БСТ осигурява работа на над 1 300 лица и поддържа приемателна мрежа на територията на страната от над 860 обекта (към 2013 г. ангажираните са над 1 500 души, а обектите - 1040 броя), което е в резултат от прилагане на мерки за намаляване на разходите, вследствие на допускане на наземния пазар на хазарта на общо 5 компании, допълни Тошев.

За периода 2015 - 2019 г. при занижена основа на облагане (държавна такса за поддържане на лиценза) хазартните оператори, които имат лиценз за моментни лотарийни игри, са внесли в републиканския бюджет сумата от 385 млн. лв. За същия период Тотализаторът е внесъл сумата от 116 320 млн. лева, като Спортният тотализатор превежда разликата между постъпленията, намалена с изплатените печалби, дължимите държавни такси и издръжката на предприятието се превежда към ММС, посочи Тошев.

По думите му Справка на Държавната комисия по хазарта за платени такси по Закона за хазарта през 2019 г. в България показва следното: общият размер на приходите от хазартна дейност през 2019 г., администрирани от Държавната комисия по хазарта, е 173 637 412 лв., в т.ч. приходите от такси са в размер на 170 721 644 лв. Разбивка на събраните приходите от такси (170 721 644 лв.) по видове игри: Моментна лотария - 52 693 790 лв.; Тото и Лото - 29 353 407 лв.; Бинго - 50 634 лв.; Залагания на спортни състезания - 43 389 028 лв.; Залагания на случайни събития - 14 645 лв.; Игри в казино - 36 661 363 лв.; Еднократна такса по чл. 30, ал. 4 - 200 000 лв. И Такси по ТТЗХ - 8 358 777 лв., каза Владимир Тошев.

Той поясни, че следвайки дългогодишната линия на политиката на ЕС в областта на хазарта редица държави-членки са ограничили възможността на територията на техните държави да се предлагат хазартни продукти до един или най-много два хазартни оператора, като в повечето случаи държавата притежава правата в тях или има решаващо влияние /данните са на база Доклад на Европейската лотарийна организация за лотарийния сектор за 2018 г./. Повечето държави членки на ЕС са променили режима на облагане на хазартната дейност в посока замяна на данъка върху залозите с данък върху брутната печалба, отбеляза Тошев.

Пример за страна от ЕС с държавен монопол върху хазартните игри в цялост е Австрия, посочи той. Съгласно австрийския Закон за хазартни игри се установява монопол в областта на хазартните игри, като се посочва, че правото да се организират и провеждат хазартни игри принадлежи по принцип на държавата, освен ако друго не е посочено в закона. Федералният министър на финансите може да предоставя правото за организиране и провеждане на монополизирани хазартни игри, като издава концесионни разрешения за организирането на лотарии и електронни тиражи и за експлоатацията на игрални заведения, разказа Тошев. Австрийският Закон за хазартните игри определя условията за отдаване на концесия за лотарии и електронни тиражи. Може да бъде отдадена само една концесия. Получателят трябва да бъде капиталово дружество със седалище в Австрия. При наличие на повече от един кандидат, концесията се предоставя на този, при който федералната държава има най-добри изгледи за данъчни приходи, посочи Владимир Тошев. От Закона за хазартните игри сума в размер на 3 процента от приходите от австрийските лотарии, но не по-малко 40 милиона евро, ежегодно се предоставят на фонд за насърчаване на спорта. Действително концесионерът е частно дружество, но при съществуващ държавен монопол и задължително отчисление за спорта, обясни депутатът законодателните норми в Австрия.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>