Съдията Миталов с печат “корумпиран”от САЩ – защо? Данни за пари и руски шпионин (Обзор)

05.02.2020 22:30
Андон Миталов
Андон Миталов се качва в такси.

Държавният секретар Помпейо изненада с името.

Магистратът пуска светкавично обвинения в

шпионаж Николай Малинов да си вземе ордена от

Путин, като документът за това стига при прокурорите,

когато бившият арестант вече е в Москва

Оперативни данни, че съдийско решение е било мотивирано с пари, е най-вероятната причина Държавният департамент на САЩ да забрани на съдия Андон Миталов да стъпва в Щатите.

Съдията, пуснал в Москва миналата есен обвинения в шпионаж шеф на движение “Русофили” Николай Малинов, е българинът, когото САЩ обявиха за нежелан. (Кой е той - виж в карето.)

Андон Миталов е първият български гражданин, на когото е наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция, обяви Майкъл Помпейо, шеф на Държавния департамент.

Според изявлението му в официалното си качество Миталов е бил замесен в “корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и сериозно са компрометирали независимостта на демократичните институции в България”. Освен Миталов

забрана да

пътуват до САЩ

имат и съпругата

му Корнелия

Стойкова-Миталова

и дъщеря му

Гергана

Решението на Миталов да пусне Малинов в Москва на практика отмени несъществуващ акт на прокуратурата. Съдията наруши чл. 68 от Наказателно-процесуалния кодекс. Вместо да се произнесе по искането на двамата адвокати на Малинов за отмяна на забраната му да пътува в чужбина, Миталов прави това, за което не е сезиран - разрешава Малинов да пребивава в Москва за 5 дни. Съдията пренебрегва факта, че по закон първо трябва да има отказ на прокурор и едва тогава този отказ може да се обжалва пред съд. Съществена подробност е също, че искането на Николай Малинов постъпва направо в специализирания съд при Андон Миталов и той изисква делото от прокуратурата.

Няма съмнение,

че съдията знае

добре кой е

Малинов и защо

ще пътува - адвокатите му са описали подробно заслугите му пред Руската федерация, предоставили са и подробна информация за церемонията, на която Путин лично ще му връчи ордена.

На 28 октомври прокурорите изпращат делото в съда и още до края на работното време Миталов вече е постановил съдебно решение. То е изпратено на Гранична полиция и на адвокатите на Малинов веднага, а на прокуратурата едва на 1 ноември, петък, в края на работното време. По това време Малинов вече е в Москва.

Последва изявление от говорителя на Кремъл, че преследване на председателя на движение “Русофили” може да има “пагубни последици”.

Това е първото

такова

огласяване в

България

и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. САЩ продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване на търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, се казва в изявлението на Помпейо.

Мерките се взeмат по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г.. По силата на Раздел 7031(c), след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие директно или индиректно в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в САЩ.

Видимо пребледнял,

магистратът напусна

съда с такси и без думи

Какъв е този въпрос. Така Андон Миталов се обърна към журналистите, които го попитаха дали е корумпиран

Миталов напусна работното си място около 17,15 ч в сряда. На входа на двора на сградата на ул. “Черковна” 90 го очакваше такси. Миталов беше придружен от жена, вероятно негова колежка, която седна на предната седалка, а той се настани зад нея. Състоянието му беше видимо различно от това в 10 ч, когато дойде на работа и спокойно се разхождаше в двора на специализирания съд. Качвайки се в таксито, беше пребледнял.

Гешев: Питайте

Лозан Панов.

Той засега

не коментира

Медиите да питат председателя на ВКС Лозан Панов за съдия Миталов, призова в сряда главният прокурор Иван Гешев. Поводът бе много въпроси по решението на Държавния департамент, отправени към прокуратурата. Панов е председателстващ съдийската колегия на ВСС.

От ВКС обаче засега се въздържат да коментират. Най-вероятно първите коментари ще бъдат днес.

Срещу Миталов се води и проверка от Инспектората към ВСС по повод на решението му да пусне Николай Малинов да пътува до Русия.

Тръгва си сам от

съдебната власт,

после страстно се

съди с държавата.

Връща се след

3,95 на изпита

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във ВАС, който отменя отказа на ВСС да го назначи за спецсъдия.

Две години по-рано Миталов завежда едно от най-странните дела в същия съд - против оставката като прокурор, която сам е подал през 1999 г.

В разгара на шпионския скандал “Малинов” “24 часа” установи, че никак не е лесно да се намери информация за съдия Миталов. Не успяхме да открием дори негова снимка. След разговори с доста хора от съдебната система стигнахме до кратък вариант на историята на кариерното му развитие.

На 4 март 1991 г. старши лейтенант Андон Миталов встъпва в редовете на Прокуратурата на Въоръжените сили.

Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка.

Официално тя е мотивирана със “здравословни причини”, но каква е истината, знаят малцина, сред които може би тогавашният главен прокурор Никола Филчев.

Колегите на Миталов от онова са единодушни, че майорът е бил съвсем здрав и “диагнозата” е друга. Молбата за оставка е придвижена от военната прокуратура в София до кабинета на главния прокурор и е внесена във ВСС.

На 15 септември 1999 г. ВСС освобождава Миталов “по собствено желание”. Майорът сдава длъжността и получава дължимото обезщетение от 8 брутни заплати за прослужени 8 години, преминава в запаса и става адвокат.

Изненадващо 11 години по-късно Миталов подава жалба с искане решението за освобождаването му като прокурор да бъде прогласено за нищожно, защото оставката е внесена във ВСС от “некомпетентен орган”. Дори твърди, че молбата за оставка не е подписана от него самия. Тримата административни съдии, които изслушват аргументите му в заседанието на съда на 8 ноември 2011 г., са втрещени от думите му, че подписът не е негов, както и от признанието, че е получил лично заповед за освобождаване, удостоверение за прослужено време и 8 заплати, които вече е изхарчил.

Жалбата е отхвърлена. Съдът приема, че е предявена редовна молба за оставка и че внеслият я във ВСС главен прокурор не просто е имал право на това, а е бил длъжен да го стори.

Бившият майор прави нов опит за завръщане във военната прокуратура, също неуспешен. 5-членен състав на ВАС потвърждава постановеното решение.

Миталов изчаква до 2013 г., когато се провежда конкурс за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. Писменият изпит се провежда на 15 юли, а тримата проверяващи оценяват работата на адвокат Миталов съответно с 4,50, 5,00 и 4,75.

На устния изпит оценките на конкурсната комисия са 4,50, 3,50, 3,75, 4,00 и пак 4,00, с крайна оценка 3,95.

ВСС трябва да реши дали да назначи Андон Миталов за съдия на 10 октомври 2013 г. По време на заседанието се провежда бурна дискусия. Тримата кандидати за спецсъдии, издържали конкурса, са дисциплинарно уволнени бивш прокурор и бивш съдия, а третият е Миталов, чиито оценки от конкурса обаче поставят въпроса дали притежава нужната квалификация за специализирания съд. Съветът отказва да назначи и тримата. Изненадващо Миталов отново се обръща към ВАС, който вече му е отказал да се върне като военен прокурор, и този път печели делото. Тричленен състав с председател Александър Еленков отменя решението на ВСС и така майорът от запаса става съдия през 2014-а.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>