Радев иска от Борисов да направи секретаря му Николай Милков посланик в Париж

06.02.2020 08:00 Виктор Иванов
НИКОЛАЙ МИЛКОВ

Държавният глава отправил искането, преди да снеме доверието си от кабинета

Задава се блокаж заради смени в 23 посолства насред войната на президента с управляващите

Тази година трябва да има нови посланици в САЩ, Турция, Полша, Унгария, Сърбия, Румъния

Изтичат мандатите на всички лични назначения на Росен Плевнелиев

Нова битка за посланически назначения между правителството и президента Румен Радев започва в разгара на открито обявената от държавния глава война. През тази година предстоят смените на 23-ма посланици във възлови столици, чиито мандати изтичат. А назначението на новите става с решение на Министерския съвет и указ на държавния глава.

Сред назначенията, които могат да бъдат блокирани от президента Радев, са

ключови

посланици -

във Вашингтон,

Белград, Анкара,

Будапеща,

Варшава

и Букурещ

Отново, както и в началото на 2019 г., битката между двете институции ще е за посланическото място в Париж.

През миналата година Радев забави с повече от 4 месеца съгласуването на новите назначения, защото настояваше за столицата на Франция да замине дипломатът Петко Драганов. Правителството пък държеше на тогавашния зам.-министър на външните работи Юрий Щерк. Финално, за да бъде отблокирана процедурата за останалите 30 места, Драганов бе пратен в Южна Корея, а Щерк пое поста в Мароко.

В Париж бе

удължен с

година

мандатът на досегашния посланик Ангел Чолаков.

Румен Радев има нов кандидат за посланическия пост в Париж и вече го е представил пред правителството на Бойко Борисов, научи “24 часа”. Този път държавният глава иска акредитивни писма на президента Макрон да връчи външнополитическият му секретар Николай Милков. Той е роден в София и е завършил френската гимназия, има кариера както в Министерството на външните работи, така и в това на отбраната. Досега е бил посланик на България в Румъния и Канада и генерален консул в Ню Йорк, мотивират от президентството предложението си.

Последният

задграничен

мандат на

Николай Милков

бе в Канада

и приключи през 2017 г., когато Радев го покани на “Дондуков” 2.

В момента Милков е външнополитически секретар на Радев, след като предишният заемащ поста Атанас Кръстин стана посланик на България в Москва по настояване на държавния глава. Освен с Милков по външната политика президентът се съветва и с възпитаничката на Сорбоната в Париж Вероника Орбецова.

Тя пък е дъщеря на дългогодишния български посланик Ангел Орбецов, който през 2010 г. бе разкрит като секретен сътрудник на комунистическата Държавна сигурност и оттогава не е получавал дипломатически назначения.

Предложението за назначението на Милков е направено от президента Радев, преди във вторник да обяви със специално обръщение, че снема доверието си от третото правителство на Бойко Борисов.

“Тепърва започва големият пакет,

изтича мандатът

на доста

посланици

Ще видим тепърва как ще вървят разговорите с президента Румен Радев. Мястото в Париж ще е част от този голям пакет”, коментира пред “24 часа” вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева.

Очакванията на правителството са да има спорове и по посланическото място във Вашингтон. Там в момента е Тихомир Стойчев, който пък бе външнополитически секретар на бившия президент Росен Плевнелиев. Стойчев бе изпратен като посланик в САЩ в самия край на мандата на бившия държавен глава.

Засега за Вашингтон нямало предложения нито от страна на правителството, нито от президента Радев.

В САЩ трябва да

бъде изпратен

още един нов

посланик - този

към ООН

в Ню Йорк. В момента на този пост е дипломатът Георги Панайотов, който през 2016 г. смени отдалия се на политиката Стефан Тафров.

Смяна трябва да има и в друго ключово посолство - в турската столица Анкара. Там посланик е бившата външна министърка

Надежда

Нейнски, чийто

мандат вече бе

удължен за

година със

заповед

на Захариева Възможно било тя да остане на поста си, защото премиерът Бойко Борисов бил доволен от работата ѝ и добрите отношения, които е реализирала с управлението на президента Реджеп Ердоган.

Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Испания, Португалия, Естония и Финландия пък са страните от ЕС, в които тази година трябва да бъде направена смяна на българските посланици. Във Варшава мисията в момента се ръководи от Емил Ялнъзов, а в Будапеща - от Уляна Богданска. Тези две столици са ключови за нас заради връзките със страните от Вишеградската четворка, с които България често има общи интереси в Европейския съюз.

Подобно на мандата на Тихомир Стойчев във Вашингтон изтичат мандатите на всички посланици, които, преди да поемат дипломатически мисии,

бяха в екипа на

президента Росен

Плевнелиев

и заминаха на дипломатически мисии по негово настояване. В Братислава досега посланик е бившата му съветничка Йорданка Чурова. Смяна трябва да има и на социалната министърка в двата служебни кабинета на Плевнелиев и негов секретар Диана Костадинова. Тя бе пратена като представител на България към ООН в Женева, Швейцария.

Министърът на културата в двете служебни правителства на бившия президент Мартин Иванов пък ще трябва да освободи посланическото място във Финландия и Естония. Изтича мандатът и на посланика в Мадрид Иван Кондов, който пък до 2016 г. бе шеф на протокола в президентството.

По традиция оспорвана е надпреварата и за местата в Мексико, Куба, Япония, Кувейт, Португалия. Посланически смени предстоят още в Южна Африка, Грузия, Армения, Египет, Босна и Херцеговина. Местата в Австрия и Аржентина също е вероятно да бъдат включени в групата, по която предстои да преговарят президентът и правителството.

Други от От страната и света

Стана ясно кои ще са новите златни момичета

Стана ясно кои момичета ще са част от новия ансамбъл на България. Новите гимнастички са заместничките на Перлите на Весела Димитрова, които станаха абсолютни световни и европейски шампионки и

Атанас Илков се срещна с представители на мотоклубове у нас

Националната полиция с призив за ограничаване на черната статистика: „Да върнем газта! Да караме за удоволствие!"; обсъдени бяха общи инициативи и събития с цел превенция на инциденти с мотопеди и

Европейските борси приключиха втора поредна седмица с растеж

Европейските фондови борси закриха смесена днешната си търговска сесия, но приключват втора поредна седмица с растеж, стимулирани от възхода на акциите на технологичните компании и производителите на

Задържаха двама по време на спецакция срещу купуването на гласове в Самоков (Снимки)

Днес на територията на Самоков се състоя специализирана полицейска операция срещу престъпността и нарушенията на изборното законодателство, както и стабилизиране на средата за сигурност

Над 30 свидетели са разпитани за катастрофата със загиналите пилоти край "Граф Игнатиево"

Докладът на "Военна полиция" за катастрофата със самолет L-39 "Албатрос" тази сутрин е предоставен на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, която разследва инцидента

>