Мит Ромни ще гласува Тръмп да бъде признат за виновен по едно от обвиненията

05.02.2020 21:33
Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс

Сенаторът републиканец Мит Ромни заяви, че ще гласува за признаването на президента Тръмп за виновен по обвинението за злоупотреба с власт, отцепвайки се от партията си, за да подкрепи отстраняване на Тръмп от поста, съобщи в. "Ню Йорк таймс" .

Смятам, че опитът да се корумпират избори, за да се задържи властта, е може би възможно най-ужасяващото посегателство срещу Конституцията, цитира думите му изданието.

Сенаторът от Алабама Дъг Джоунс, най-застрашеният демократ на изборите през ноември, заяви днес, че ще гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Преди историческия вот сенатори взеха думата, както и вчера, за да обяснят решението си как възнамеряват да гласуват. Републиканците се надяваха, че един или двама демократи ще се отцепят от партийните редици и ще гласуват против импийчмънт на президента, което би позволило на Тръмп да се похвали, че оневиняването му е било двупартийно, отбелязват Ройтерс и БТА. Но един от сенаторите демократи, смятан за възможен "дезертьор"- Дъг Джоунс от Алабама, обясни защо "неохотно" е решил да последва партията си в гласуването.

"Моралният кураж, поставянето на страната над партията, е рядко срещано качество днес и е трудно да го покажеш, когато политическата ти кариера може би е застрашена", обясни той.

На Джоунс предстои тежка битка за преизбиране в доминиран от републиканците щат, в който Тръмп спечели с преднина от 28 процентни пункта през 2016 г., и за да бъде преизбран, демократът ще има нужда от гласовете на някои републиканци, за да бъде преизбран наесен. Затова някои очакваха, че ще реши да оправдае Тръмп поне по едно от обвиненията.

Сенатор Ламар Алегзандър, един от републиканците, които през последните дни критикуваха поведението на Тръмп, обясни, че решението му все пак в крайна сметка да гласува за оневиняване, като заяви, че обвиненията, повдигнати от Камарата на представителите - дори и да са верни, не отговарят на стандартите на конституцията за престъпления, подлежащи на импийчмънт.

Според сенатор Камила Харис от Демократическата партия процесът е показъл, че "в Америка има две системи за правосъдие - една за притежаващите власт и друга - за всички останали. "След днешния вот Доналд Тръмп ще иска са си мислим, че той е всемогъщ, а ние нямаме власт. Няма да позволим да му се размине", закани се тя.

Председателят на юридическата комисия в Камарата Джери Надлър по-рано днес заяви, че демократите възнамеряват да продължат разследването срещу Тръмп и ще изпратят призовка за бившия съветникк на Тръмп Джон Болтън да свидетелства.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>