Млад гей поведе при демократите в Айова (Обзор)

05.02.2020 21:20
Бутиджидж сключи брак с Частън през 2018 г.

След повече от денонощие на пълен хаос изборите на демократите в щата Айова поднесоха голяма изненада. Резултатите от 71% от изборните секции изведоха начело с 26,8% 38-годишния Пийт Бутиджидж, кмет на градче в Индиана. Така младият политик може да се превърне в първия гей, който е сериозен претендент за номинацията на демократите за президент, съобщи Си Ен Ен.

Плътно след него е сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс с 25,2%, следван от сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън с 18,4%, а едва 4-и - бившият вицепрезидент Джо Байдън с 15,4%.

Според шефа на Демократическата партия в Айова Трой Прайс проблемът с обявяването на резултатите се дължи на “грешка в кодирането” на мобилното приложение, създадено за обобщаването им. Прайс подчерта, че резултатите са проследими и на хартия и са точни.

Пийт Бутиджидж определи резултата като “феноменален”, като се има предвид фактът, че е стартирал кампанията си, без да е известен. Той обича да повтаря, че няма нищо общо с върхушката във Вашингтон и твърди, че като кмет на градчето Саут Бенд знае добре от какво се вълнуват обикновените американци.

Пийт, както го наричат заради труднопроизносимото му име, е отличен оратор, стокоен и уверен. Учил в Харвард и Оксфорд, той е ветеран от Афганистан. Баща му е от Малта.

Бутиджидж никога не е крил сексуалната си ориентация. От началото на надпреварата той се появява заедно със съпруга си Частън, на 30 г., който е учител. Двамата имат брак от 2018 г.

“Всеки път, когато моята партия е влизала в Белия дом през последните 50 г., това е ставало благодарение на кандидат, който е бил новак, гледал е напред към бъдещето, не е бил оформен от порядките във Вашингтон и е отварял пътя за едно ново поколение”, заяви той наскоро.

Един от големите недостатъци при него е изниската подкрепа от чернокожите - около 1%, които са важен електорат на демократите. 

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>