Пазарът на ул. "Младежка" стана сметище (снимки)

05.02.2020 13:00 Радко Паунов
Камари отпадъци се въргалят на мястото на съборените павилиони на ул. "Младежка". Снимки: Евгени Цветков
Пловдивчанин минама покрай боклуците и се хваща за главата.
Един по един старите и грозни павилиони отиват в историята.

Разтурят павилиони и сергии, под тях остават камари отпадъци

В купчини боклуци потъна пазарът на ул. "Младежка" на метри от областната управа в Пловдив. Търговците един по един си развалят бараките, но не разчистват след тях. Гледката е потресаваща, установи репортерска проверка.

"Ще ги задължим да си съберат отпадъците, иначе минаваме към глоби", предупреди новият директор на "Общински пазари" Запрян Тодоров.
Близо 18 г. тържището се държеше от фирмата на Атанас Червенков-Райфъла. С решение на ВАС обаче договорът му е прeкратен.
"Тези дни ще разлепим уведомления до търговците. Който желае да остане, ще плаща таксите на общината, а концесионерът трябва да освободи терена", поясни кметът на район "Централен" Георги Стаменов.
Демонтирането на павилионите и сергиите се извършва в зоната от областната управа към улицата, която води до СОУ "Цар Симеон Велики". Стаменов държи да я превърне в градинка със зеленина и пейки. А останалата част от пазара ще се измести към бул. "Копривщица". Там обаче ще е само за производители на селскостопанска продукция.

"Поисках от общината 35 000 лева за проектиране на пространството и превръщането му в пешеходна алея с нова настилка, пейки, кошчета и атракции за деца", поясни кметът на "Централен".
Новият шеф на "Общински пазари" Запрян Тодоров е категоричен, че до 10-ина дни грозните павилиони трябва да изчезнат. "Ще обособим фермерски базар с 15-20 маси. Хората като отидат, да знаят, че ще си купят нещо хубаво, селско, домашно", каза Тодоров.
Атанас Червенков-Райфъла взе пазара на концесия през 2003 г. по времето на кмета Иван Чомаков. Той трябваше да го благоустрои, но проектът му не беше одобрен от тогавашния главен архитект Емилия Божкова. Общината прекрати договора с бизнесмена, но повече от 15 години се точиха съдебни дела. През това време пазарът изглеждаше трагично - ръждясали сергии, заметнати с найлони, а търговците един по един се разбягаха. Накрая останаха малцина. Намерението на градската управа е да благоустрои мястото.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>