Мъже плачат като жени, за да вземат парите на гърци

31.01.2020 22:45 Светлана Йорданова

Двама българи, които са играли ролята на “въртачи” в семейна банда телефонни измамници, плачели досущ като жени, за да умотаят жертвите си.

Те говорели много добре гръцки, защото преди време живели и учели в южната ни съседка. Лъжели жертвите си по схемата “катастрофа с убито дете”. Печалбата пращали в България чрез системи за бързи разплащания, а когато парите са повече, ги пренасяли сами през граница.

Бандата е разкрита при акция в Шумен, Русе и разградските села Дряновец и Стражец. Организаторът не участвал пряко в измамите, но пък се занимавал със сводничество. В групата били двамата му синове, племенник и приятел на семейството. Задържан е и 6-и човек, който им помагал.

Измамниците издирвали самотни възрастни гърци в Солун и Северната част на страната. Всеки имал роля - организатор, въртач (човек, който се обажда и преструва по телефона), муле. Всички говорели влашки. Двама владеели гръцки, единият го учил в колеж.

По-добрият в говореното на езика се представял за мним полицай. Той се обаждал, след като негов съучастник първо съобщавал през плач на жертвата за катастрофата. Обяснявал, че е убито албанче, и бързо трябва да се дадат пари, за да се реши проблема.

Досега е установено, че на въдицата на измамниците са се вързали 4-ма от Северна Гърция. Някои от тях по указание на мошениците хвърлили исканите пари през балкона. Имало и много опити за измама, които не успели.

Последният удар на бандата бил на 17 януари. Тогава възрастна жена “изгоряла” с 19 980 евро.

Претърсени са 6 жилища на задържаните и са намерени 7000 евро, 40 телефона, над 50 сим карти, флашки, таблетки, разписки за преводи. В жилище в Шумен, обитавано от шефа на групата, е открито кило злато. 

Уличените са живеели охолно в скъпи жилища без да имат реални доходи, съобщи Златка Падинкова, шеф на сектор “Измами” в ГД “Национална полиция". Иззети са 5 от 7 претърсени коли.

За едно от мулетата се знае, че е пренесло през границата 30 000 евро, омотани около тялото му. За измамниците е уведомена Комисията “Антимафия”, която ще разследва имуществото им. Подадена е и информация до дирекцията за строителен контрол. 

МВР започнало разследванего през май м.г. по сигнал от Гърция. Двама от задържаните са осъждани. Спецпрокуратурата е подготвила еврозаповеди за арест и за други заподозрени.

Телефонните измами през 2019 г. са намалели с 60 %. Според шефа на ГД “Национална полиция” успешните акции на МВР и прокуратурата принудили последната банда да изнесе дейността си в съседна държава.

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>