Индия и Филипините с първи случаи на зараза с новия коронавирус

30.01.2020 13:18
Снимка: Ройтерс

Индия и Филипините съобщиха днес за първи случаи на зараза с новия коронавирус, предадоха световните агенции.

В Индия е приет за лечение студент, завърнал се от Ухан. Той е поставен в изолация в болницата в Керала.

Във Филипините 38-годишна китайка, пристигнала от Ухан, също даде положителна проба за наличието на новия коронавирус и сега се намира в правителствена болница.

В Малайзия властите съобщиха, че не са разрешили на 14 пътници, пристигнали на 28 януари с полет от Ухан до Куала Лумпур, да влязат в страната. Решението е било взето съгласно разпоредбите на министерството на здравеопазването да не се излага на риск населението.

Преди няколко дни малайзийските власти са разпоредили и временно да спре издаването на входни визи за китайци, живеещи в китайската провинция Хубей. В Малайзия има 8 случая на заразата и те са все китайци, пристигнали от Ухан, пише БТА.

Западни страни продължават с плановете за евакуация на свои граждани, намиращи се в Ухан. Париж предвижда да върне с два самолета най-малко 350 европейски граждани, от които 250 са французи. Берлин обяви, че в идните дни ще пристъпи към евакуацията на 90 германци, намиращи се в Ухан, предаде Франс прес.

Великобритания отложи планирания за днес полет за евакуация на своите граждани, защото не е получила необходимите разрешителни от китайските власти за неговото изпълнение, предаде Ройтерс. Планира се евакуираните британци от Ухан да бъдат докарани във база на британските кралски военновъздушни сили.

Пред няколко аптеки в Хонконг се извиха дълги опашки от хора, чакащи да си купят маски с надеждата, че те ще ги предпазят от новия коронавирус. 

В няколко южнокорейски града имаше протести срещу плановете на правителството да върне с четири полета около 700 южнокорейци, намиращи се в Ухан, предаде Ройтерс. В градовете Асан и Чинчхон, намиращи се на около 80 километра от Сеул, демонстранти блокираха с трактори пътищата за достъп до сградите, избрани за центрове за карантина на завръщащите се от Ухан. Демонстранти в Асан замеряха с яйца министъра на вътрешните работи и сигурността Чин Йон и други южнокорейски представители, които дойдоха, за да разсеят безпокойството на хората. Някои протестиращи призоваха министъра да прибере в дома си някои от съгражданите им, които ще се върнат от Ухан, щом като счита, че те не представляват заплаха. Министърът изрази разбиране за опасенията на сънародниците си, но каза, че южнокорейците в Ухан страдат и властите трябва да ги върнат възможно най-бързо обратно у дома.

Днес руският премиер Михаил Мишустин подписа разпореждане за затваряне на границата на Русия в Далечния Изток, предаде ТАСС. Това е част от мерките, които властите взимат срещу проникването на вируса в страната.

Други от От страната и света

53 366 гледаха избори с добавена стойност в студиото на “24 часа”

90 минути, в които бяха информирани за важните сюжети и видяха свежи гости без клишета и умни журналисти “24 часа” е по-добрата телевизия, в която има добавена стойност в коментарите и репортажите

През 2025 година не вдигат данъци, но режат разходи

Синдикати с идея облагането за бизнеса да се вдигне от 10 на 15% Държавата няма да вдига данъци догодина, но ще реже разходи. Това става ясно от вариантите за бюджета

Полицията разби високотехнологична наркооранжерия в София

При акция на полицията е разбита високотехнологична наркооранжерия, съобщиха от МВР. Акцията на столичната полиция тече и в момента в района на Киноцентъра

Водещите европейски борси приключиха с повишения на индексите

Водещите европейски фондови борси приключиха на зелено първия работен ден от тази седмица. Водещите индекси се повишиха в следобедните часове, докато инвеститорите оценяваха ситуацията в Близкия

Два автобуса на градския транспорт се блъснаха край метростанция "Хаджи Димитър" в София (Снимки)

Два автобуса на градския транспорт са се блъснали край метростанция "Хаджи Димитър", стана ясно от кадри в социалните мрежи.  Инцидентът е станал след 17 ч. днес. Единият от автобусите е двуетажен

>