Помпео пристигна на Острова, ще се срещне с Джонсън

30.01.2020 07:19
Борис Джонсън Снимка: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна на посещение във Великобритания, съобщиха Франс прес и БТА.

"Има много теми за обсъждане с Обединеното кралство в момент, когато то навлиза в нов етап на своя суверенитет", каза американският топдипломат в самолета на път за Лондон.

Той допълни, че ще обсъди с британските власти въпроси от сферата на сигурността и търговията.

Помпео вечеря с британския си колега Доминик Рааб, а днес, в навечерието на Брекзит, ще се срещне с премиера Борис Джонсън на "Даунинг стрийт".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепя ревностно излизането на Обединеното кралство от ЕС и обеща на Джонсън да сключат двустранно търговско споразумение. Има обаче и теми, които може да поставят на изпитание "специалната връзка" между Лондон и Вашингтон.

Една от тях е зелената светлина, която Обединеното кралство даде за участието на китайския телеком "Хуавей" за изграждането на мрежата от пето поколение (5G), въпреки предупрежденията на САЩ да не го прави.
Друг трънлив въпрос е британският проект за облагане с данък на технологичните гиганти, включително американски компании като "Епъл" и "Амазон".

Двустранните отношения се усложняват и от отказа на САЩ да екстрадират жена на американски дипломат, участвала в пътнотранспортно произшествие във Великобритания, при което загина човек.

От друга страна, Обединеното кралство бе една от малкото страни, приели позитивно мирния план за Близкия изток на Тръмп. "Никой план не е съвършен, но едно от достойнствата на този е, че предвижда решение с две държави", каза Джонсън.

След Лондон Помпео ще отиде в Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Той ще "подчертае американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", съобщи в комюнике Държавният департамент.

Тази визита ще бъде осъществена в разгара на процеса по импийчмънт в американския Сенат срещу Тръмп, обвинен, че е замразил важна военна помощ за Украйна, за да принуди източноевропейската страна да започне разследване срещу вътрешнополитическия му съперник Джо Байдън.

Други от От страната и света

Хванаха 26 пияни и 5 дрогирани шофьори през изминалия ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 8 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

Нов случай на гладни и страдащи крави на българо-турската граница

По-малко от седмица след случая с превоз на животни на българо-турската граница, подобен инцидент се разиграва отново. Този път 47 крави от Румъния бяха спрени от турските власти

Прокуратурата обвини и задържа мъж, пребил майка си в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 36-годишен мъж, нанесъл телесна повреда на майка си, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 25.10.2024 г. в жилище в гр

Оставиха в ареста 30-годишен, обрал магазин в Търново

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново бе наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража" на 30-годишен мъж за извършена кражба при условията на опасен рецидив. Г.К

30 г. съмнения убит ли е Атанас Комшев, или умира след катастрофа

Олимпийският шампион по борба беше 10 дни в кома след удар в камион с тухли По пътя към морето приятелят му карал със 115 км/ч и не успял да спре в последния момент

>