Палестинците бесни: Тръмп им дава държава, но оставя Йерусалим на Израел

30.01.2020 03:00
Доналд Тръмп намига на Бенямин Нетаняху, докато обявява плана за Близкия изток в Белия дом.

“Сделката на века” на US президента разширява еврейския контрол

Йерусалим остава столица на Израел, а Палестина ще има държава със столица в предградие на свещения град. Това предвижда дългоочакваният план на президента на САЩ за мир в Близкия изток, съобщи Ройтерс. Доналд Тръмп обяви “сделката на века” във вторник в Белия дом заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Тя обаче веднага бе отхвърлена от палестинците, които я нарекоха “конспирация” и се нахвърлиха на американския лидер. Според експерти предложението облагодетелства Израел.

Планът на Тръмп предвижда създаване на палестинска държава със столица в йерусалимското предградие Абу Дис, а САЩ ще отворят там и свое посолство.

Йерусалим обаче ще остане столица на Израел. Тръмп публикува 80 страници план и карта, която отразява предложението му. На нея се вижда, че палестински контрол ще има върху някои части на Западния бряг, но той ще бъде напълно заобиколен от Израел, като ще има пътища за достъп до Йордания. Еврейските селища на Западния бряг ще попаднат под израелски контрол, както и цялата долина на река Йордан.

Територия южно от Газа в пустинята Негев ще бъде прехвърлена под палестински контрол. Ще има тунел, свързващ ивицата Газа със Западния бряг. Като част от плана, увери Тръмп, няма да се гонят палестинци и израелци от домовете им. Палестина ще може да ползва пристанищата на Хайфа и Ашдод и ще получи право да използва северния бряг на Мъртво море като курортна зона. САЩ ще подкрепят икономическото развитие на палестинците чрез отпускането на $ 50 млрд.

Сделката не включва редица палестински искания като премахване на израелските колонии на Западния бряг, незаконни според международното право, отбелязва Би Би Си.

Тръмп заяви, че палестинците са свободни да решат какво да правят с плана, но добави, че имат 4 години да го одобрят или да приемат последствията. Според израелски медии Тръмп казал на Нетаняху, че дава 6 седмици на палестинците да задействат плана.

Планът, чийто архитект е зетят на Тръмп Джаред Къшнър, предвижда още замразяване на изграждането на израелски селища в Западния бряг за период от 4 години, докато се преговаря за бъдещата палестинска държавност.

Тръмп твърди, че палестинската територия ще се разшири повече от два пъти. По думите му това е възможност за палестинците да се сдобият с независима държава. Тя обаче ще се появи само при няколко условия, сред които ясно отхвърляне на тероризма.

Според Организацията за освобождение на Палестина планът на Тръмп ще даде на палестинците контрол над 15% от това, което тя определя като историческа Палестина. Президентът Махмуд Абас обяви плана за заговор, който няма да успее. Според палестинците сделката на Тръмп иска тяхната капитулация пред Израел.

Групировката “Хамас”, която управлява ивицата Газа, обяви, че никога няма да приеме заместител на Йерусалим като столица на палестинската държава. 

Турският президент Реджеп Ердоган определи плана като абсолютно неприемлив, който само легитимира израелската окупация. Иран обяви, че планът е сатанински и обречен на провал.

Всички селища на Западния бряг се анексират незабавно от Тел Авив

Ключови точки от плана на Тръмп:

ГРАНИЦИ

Израел ще трябва да направи “значителни териториални компромиси” и палестинската държава следва да има територия, “разумно съпоставима по големина с територията на Западния бряг и Газа отпреди 1967 г.”, когато по време на войната Израел присвои тези територии заедно с Източен Йерусалим.

ЙЕРУСАЛИМ

Мирният план оставя по-голямата част от анексирания Източен Йерусалим, включително Стария град и светите места, под израелски контрол, като позволява на палестинците да създадат столица в покрайнините на града извън израелската разделителна бариера. Казва се, че светите места в Йерусалим, свещени за евреи, християни и мюсюлмани, трябва да са отворени за богомолци.

СЕЛИЩА

Планът позволява Израел незабавно да анексира на практика всички свои селища на окупирания Западен бряг, смятани от палестинците и от по-голямата част от международната общност за незаконни. Замразява по време на преговорния период строителството в райони, предвидени за бъдещата палестинска държава, но те вече са до голяма степен извън границите на заселническата дейност.

СИГУРНОСТ

Израел “ще продължи да има първостепенна отговорност за сигурността” за държавата Палестина, която ще бъде “напълно демилитаризирана”. Палестинците ще имат свои вътрешни сили за сигурност, но Израел ще контролира границите и ще наблюдава всички контролно-пропускателни пунктове. Съвет по контролно-пропускателните пунктове, съставен от трима палестинци, трима израелци и американски представител, ще надзирава тези пунктове и ще разрешава спорове. Израел ще изпълни задълженията си по плана, ако ивицата Газа, която понастоящем е управлявана от ислямисткото движение “Хамас”, бъде върната под пълния контрол на палестинската власт или друг орган, приемлив за Израел. “Хамас” и всички останали войнствени групировки в Газа трябва да се разоръжат, а територията трябва да бъде напълно демилитаризирана.

БЕЖАНЦИ

По време на войната около създаването на еврейската държава през 1948 г. стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да напуснат земи, които днес са територия на Израел. Тези бежанци и техните наследници сега наброяват около 5 милиона души и са разпръснати в целия регион. Палестинците смятат, че имат право на завръщане в бившите си владения, нещо, което Израел винаги е отхвърлял. В мирния план се казва, че “няма да има право на завръщане или приобщаване на нито един палестински бежанец в държавата Израел”. Бежанците могат да живеят в държавата Палестина, да станат граждани на държавите, в които живеят, или да бъдат абсорбирани от други държави. САЩ ще опитат да осигурят “някаква компенсация” на бежанците. (24часа)

Други от От страната и света

Дори със скъпи горива и кредити Букурещ успя да изпревари София по стандарт (графика)

Румънците плащат почти 3 пъти повече по заемите за жилище Минималната им заплата oт 1 януари се вдига на 1591 лева, докато у нас става 1077 лева Румъния изпреварва България в икономическото си

Хванаха 26 пияни и 5 дрогирани шофьори през изминалия ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 8 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

Нов случай на гладни и страдащи крави на българо-турската граница

По-малко от седмица след случая с превоз на животни на българо-турската граница, подобен инцидент се разиграва отново. Този път 47 крави от Румъния бяха спрени от турските власти

Прокуратурата обвини и задържа мъж, пребил майка си в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 36-годишен мъж, нанесъл телесна повреда на майка си, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 25.10.2024 г. в жилище в гр

Оставиха в ареста 30-годишен, обрал магазин в Търново

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново бе наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража" на 30-годишен мъж за извършена кражба при условията на опасен рецидив. Г.К

>