Ким Тора: В Каталуня ще има предсрочни регионални избори

29.01.2020 15:53
Ким Тора СНИМКА: Ройтерс

Регионалният премиер на Каталуня Ким Тора обяви днес предстоящото свикване на предсрочни избори в испанската автономна област заради кризата, избухнала между двете големи сепаратистки партии, които управляват този регион на Испания, предаде Франс прес.

"Този законодателен орган няма бъдеще. Двамата съюзници в правителството обмислят пътя към независимостта по начин, довел до влошаване на взаимното доверие", заяви сепаратисткият лидер от централата на каталунското регионално правителство, предава БТА.

Тора обаче посочи, че бюджетът на региона трябва да бъде одобрен, преди той да "обяви датата на изборите". Одобряването на бюджета трябва да отнеме около два месеца. Каталуня не е приемала бюджет от 2017 г.

Свикването на предсрочни избори в богатия североизточен испански регион е резултат от разрив, възникнал в понеделник между "Заедно за Каталуня" - партията на Тора и неговия предшественик Карлес Пучдемон, и "Републиканска левица на Каталуня-Суверенитет".

"Републиканската левица" изостави Ким Тора и "Заедно за Каталуня", които настояваха да не се подчини на заповедта на избирателната комисия каталунският лидер да бъде лишен от място в регионалното събрание, след като през декември беше осъден 18 месеца да не заема изборна длъжност.

Съюзници в регионалното правителство от 2016 г., двете партии се борят за надмощие в движението за отделяне от Испания.

Неочакваното съобщение на Тора беше направено малко преди началото на преговори между централното правителство и каталунското правителство за "политическия конфликт" в Каталуня, които може да имат непредвидими последици върху стратегията за разведряване, подета от премиера на социалистическото правителство Педро Санчес.

"Републиканската левица" си издейства тези преговори в замяна на подкрепа за поредното идване на власт на Санчес в началото на месеца, ход, който беше приет зле от "Заедно за Каталуня", посочва АФП.

Мандатът на Тора трябваше да приключи през 2021 г., но в понеделник парламентът го лиши от правомощия като регионален законодател, след съдебно решение, тласнало двете каталунски сепаратистки партии до ръба на разпад.

Тора трябва да се срещне със Санчес на 6 февруари в Барселона, за да уточнят дневния ред на преговори за политическата ситуация в региона, съобщи Ройтерс.

Други от От страната и света

Свещ предизвика пожар в Твърдица

Свещ предизвика пожар в къща в Твърдица, съобщиха от полицията. На 27 октомври е подаден сигнал за огъня на ул. „Н. Вапцаров". Пострадали хора няма. 67-годишната собственичка на имота е оставила

Тристранката заседава извънредно днес, за да обсъди предложенията за промени в данъчните закони

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложенията за промени в данъчните закони за 2025 г. на извънредно заседание днес от 11:00 ч

4-годишно дете пострада при катастрофа край Бургас

4-годишно дете пострада при катастрофа на пътя Созопол-Бургас, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 26 октомври. Поради движение с несъобразена скорост 26-годишен шофьор е загубил контрол и

ЦИК при 93.27% обработени протоколи: ГЕРБ убедително води с 26.31%, "Величие" влизат

ГЕРБ-СДС печелят убедително с 26,31%, сочат данните на ЦИК при 93.27% обработени протоколи в РИК. Втори са ПП-ДБ с 14.79%, а "Възраждане" вземат 13.65%. ДПС-Ново начало получава 10

20 са ранените в катастрофи, има загинал

Един човек е загинал, а 20 са ранени при 17 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 21 леки пътнотранспортни произшествия

>