Как китайците борят скуката, принудени да си стоят у дома заради вируса

29.01.2020 12:26
Снимка: Ройтерс

В цял Китай, хора, които си стоят по домовете по желание или по принуда, се опитват да оползотворят по най-добрия начин ситуацията докато градовете остават затворени, в отчаян опит на властите да овладеят новия опасен коронавирус, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

В понеделник вечерта обитателите на някои многоетажни блокове в град Ухан се събраха заедно духом, като се скупчиха по прозорците и балконите си и пяха заедно националния химн и други песни.

Припевът на химна "Килай, килай, килай!", което означава "Надигнете се, надигнете си, надигнете се!" отекваше между кулите на небостъргачите в 11-милионния град.

Улиците в Ухан станаха безлюдни и зловещо тихи, тъй като семействата се опитват да избягват контакти с други хора, които може да се заразени.

Други скандираха "Ухан, бори се!", повтаряйки лозунгите, чути от протестиращи в Хонконг, където от месеци продължават антиправителствени демонстрации.

Учебните заведения в Китай отложиха началото на втория срок и семестър заради епидемията. Затова студентът Вей Чзъкай е превърнал дневната в игрище за бадминтон. Други са в социалните медии, за да демонстрират уменията си в игри на думи с виртуалния помощник Сири. Някои пък играят билярд с помощта на пръчици за хранене и кръгли жълти плодчета лонган и чери доматчета вместо топки.

Съпрузи от град Шанту в провинция Гуандун са заснели клип как се забавляват с децата у дома с традиционна игра с обръчи, популярна в тържествата на открито за Лунната нова година. За целта обръчите са изрязани от картон, а майката е продавачка, която ги предлага на желаещите. Децата ги купуват и ги хвърлят, за да печелят награди, подредени на пода в стаята.

Жена от провинция Хубей е публикувала множество видеоматериали, в които се бори със скуката като използва различни ефекти и показва как прави снежен човек от леда във фризера си, за да се опитва да вдъхне оптимизъм и позитивна нагласа на сънародниците си.

Китайският университет Цинхуа, един от водещите иновационни и образователни центрове в страната, осигури свободен достъп до своята база данни за борба с новия коронавирус.

За свободен достъп е предоставена "Китайската държавна база за знания" - най-големият научен онлайн архив на КНР. В портала може да се влиза без заплащане до 1 юли. По този начин учените ще могат по-лесно да обменят информация.

В сряда терминът "коронавирус" беше най-често търсеният в базата данни. Тя се използва от над 120 милиона потребители, които са свалили миналата година около 2,3 милиарда текста. /СК/

Други от От страната и света

ЦИК с първи официални данни при 5,46 % обработени протоколи

ЦИК пусна първите си официални данни при 5,46% обработени протоколи в РИК. Според тях Алианса за права и свободи води с 23,43% от гласовете. ГЕРБ-СДС взема 17,38%, а  ДПС-Ново начало е с 16,97%

Паралелно преброяване на "Тренд" при 100%: МЕЧ влиза в парламента, ПП-ДБ запазват втора позиция

Ето какви са резултатите според паралелното преброяване на агенция "Тренд" при 100%: ГЕРБ-СДС - 25,5% ПП-ДБ - 14,3% "Възраждане" - 13,4% ДПС - Ново начало - 10,5% Алианс за права и свободи - 8

МВР получило 244 сигнала за нарушения в изборния ден

Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). Оттам уточниха

Паралелно преброяване на "Галъп" при 90%: ПП-ДБ се върнаха на второто място

Ето какви са резултатите според паралелното преброяване на агенция "Галъп" при 90%: ГЕРБ-СДС - 25% ПП-ДБ - 14,2% "Възраждане" - 14% ДПС - Ново начало - 10,3% Алианс за права и свободи - 8,6% БСП - 8

Бойко Борисов: Ще управляваме с всеки, който подкрепя нашата програма, без "Възраждане" (Видео)

Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални за наши партньори, с изключение на "Възраждане". Това заяви Бойко Борисов след като стана ясно, че ГЕРБ са първи

>