"Комерсант": Планът на Тръмп - "сделката на века" или мъртвороден проект

29.01.2020 08:59
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи решаваща крачка към изпълнението на своето ключово предизборно обещание - да влезе в историята като миротворец, уредил един от най-безнадеждните конфликти в света: този между Израел и Палестина, пише руският в. "Комерсант".

Застанал рамо до рамо с израелския премиер Бенямин Нетаняху, Тръмп разкри подробности от тази "сделка на века", изгодна според него и за израелците, и за палестинците. Нетаняху пристига днес в Москва и ще разкаже за американския план на руския президент Владимир Путин, явно разчитайки на подкрепа или поне на разбиране от негова страна. Досега впрочем Русия гледаше на инициативата с голям дял скептицизъм. А палестинските лидери се разбраха вчера съвместно да се изправят срещу "сделката на века", добавя изданието, предава БТА.

Белият дом планира тази сделка да замени мирния процес, лансиран от близкоизточния посреднически "квартет", включвал освен САЩ Русия, ЕС и ООН, пише в. "Росийская газета".

Американският лидер сметна, че ще може самостоятелно, без ничия помощ да се разбере със страните в 70-годишния конфликт, като им раздаде щедри обещания. И точно преди президентските избори в САЩ наесен да запише в актива си външнополитически успех, който опозицията да не може да оспори и който да бъде признат от света, се казва в материала.

"За Тръмп бе далеч по-важно да изглежда, а не да бъде главният близкоизточен миротворец", твърди всекидневникът. Представяйки своя план, американският президент заяви: "Израел прави гигантска крачка към мира". Но често пъти досега подобни оценки не водеха до мир, защото не бяха съобразени нито с мнението на палестинците, нито с нагласите на "арабската улица", добавя московският официоз.

В. "Газета" цитира анализатори на израелския ежедневник "Аарец", според които огласяването на политическата част от сделката в момента е изгодно само за Тръмп и Нетаняху, тъй като обстановката на Западния бряг е общо взето спокойна. По думите им с тази стъпка стопанинът на Белия дом ще си гарантира наесен подкрепата на избирателите от еврейски произход, а Нетаняху ще засили позициите си в кампанията за парламентарните избори в Израел.

Американският посланик в Израел Дейвид Фридман заяви, че в краткосрочна перспектива мнението на палестинците за "сделката на века" няма значение, отбелязва електронното издание "Взгляд".

Според в. "Известия" планът на Тръмп "очаквано отразява предимно израелските интереси и пренебрегва исканията на палестинската страна. Най-малкото предишните изявления и действия на американския президент ясно сочеха подчертано произраелската му позиция", изтъква изданието.

Определяна като "гигантска крачка към мира" и "историческа възможност", сделката на практика ще излезе мъртвородена, прогнозира "Известия".

Палестинците се опасяват, че натискът от страна на САЩ ще разруши надеждите им за независима държава, посочва в. "Новое время".

"Сделката (. . .) целеше да разсече най-големия конфликтен възел в Близкия изток, но само повиши рисковете от ескалация", коментира ежедневникът "Независимая газета".

"Тръмповата "сделка на века": големи залози и малки шансове", обобщава в заглавие сп. "Експерт".

Други от От страната и света

МВР получило 244 сигнала за нарушения в изборния ден

Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). Оттам уточниха

Паралелно преброяване на "Галъп" при 90%: ПП-ДБ се върнаха на второто място

Ето какви са резултатите според паралелното преброяване на агенция "Галъп" при 90%: ГЕРБ-СДС - 25% ПП-ДБ - 14,2% "Възраждане" - 14% ДПС - Ново начало - 10,3% Алианс за права и свободи - 8,6% БСП - 8

Бойко Борисов: Ще управляваме с всеки, който подкрепя нашата програма, без "Възраждане" (Видео)

Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални за наши партньори, с изключение на "Възраждане". Това заяви Бойко Борисов след като стана ясно, че ГЕРБ са първи

Паралелно преброяване на "Галъп" при 80%: "Възраждане" стават втори с 13,7%

Ето какви са резултатите според паралелното преброяване на агенция "Галъп" при 80%: ГЕРБ-СДС - 24,4% "Възраждане" - 13,7% ПП-ДБ - 13,5% ДПС - Ново начало - 11,7% Алианс за права и свободи - 10

В деня за размисъл кметът на Бурса открито агитира за ДПС-Доган (Обзор)

"Убеждавайте съседи и познатите да гласуват за номер 13, призовава Мустафа Бозбей Турски политик открито агитира в деня за размисъл, когато това е абсолютно забранено

>