Българин дойде болен от Пекин, не е кунгфлу. Борисов ще праща самолет в Ухан (обзор)

28.01.2020 20:28
Служител в метрото на Пекин мери температурата на пътник, за да се предотврати плъзването на заразата с коронавируса. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Служители сканират температурата на пътниците, пристигащи на гарата в китайския град Нанцзин, за да търсят заразени с коронавируса.

Китай и шефът на СЗО са против евакуация на чужденците

Коронавирусът се предава и през очите

Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил медицинска помощ в инфекциозната клиника на ВМА. Бил с висока температура, но симпомите му не приличат на китайския коронавирус. Това било потвърдено и след преглед от лекарите във ВМА, който доказал, че мъжът е с вирусна инфекция, казаха от болницата за “24 часа”. Тъй като се връща от Китай обаче, пациентът

ще остане под

наблюдение,

докато тече инкобационният период на заболяването - 12 дни.

ВМА има готовност да изолира пациенти със съмнение за китайския коронавирус, но все още у нас не може да се изследват проби, защото не разполагаме с рекативи.

4-ма български студенти са блокирани в пламналия със зараза китайски град Ухан и още не е ясно как ще бъдат изведени оттам, обясни пък управляващият българското посолство в Пекин Владислав Спасов.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да прати самолет да прибере българските студенти, колкото и да струва. “Възложил съм на МВнР да следи, ако можем да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо, и да ни разрешат, разбира се. Представям си колко са уплашени там”, каза Борисов.

Китайската страна счита, че е най-безопасно да се остане на място, а не да се евакуират, посочва и.д. посланикът ни Спасов. “Нашите четирима българи могат да бъдат част от едно извеждане от Китай. Говорили сме с френските власти да бъдат отведени с тяхна група”, допълва той.

Сред блокираните там е студентката Преслава Пешкова, според която обаче се прекалява с вируса и става дума вече за някаква психоза. “Мога да излизам извън кампуса, но си седя в стаята. Преди няколко дни ни раздадоха китайски чай за подсилване на имунната система. Откакто затвориха града в четвъртък, си седя в стаята и гледам филми, чета книги - обяснява Преслава пред Нова тв. - Всички студенти са във ваканция заради новата година в Китай. От университета ни доставят храна в кампуса, така че не ни се налага да излизаме. Досега не ми е известно някой студент да се е разболял. При всяко влизане ни мерят температурата.”

Българката казва, че

европейците искат да

си тръгнат, но не могат

“Изобщо не можем да стигнем до летището. Преди дни градът беше сравнително пуст, тъй като повечето хора са се изнесли по родните си места за празниците. Може би около 90% от хората носят маски”, каза тя.

Не се препоръчва евакуацията на чужденци от Китай, заяви шефът на Световната здравна организация Тедрос Адхан, който пристигна в страната. Той изрази увереност в способността на Китай да контролира и ограничи разпространението на новия коронавирус. СЗО коригира оценката си за заплахата - от умерена към висока, и призна, че е подценила сериозността на ситуацията.

Румъния отрече

информацията, че в

страната има заразен

от новия вирус. 24-годишен студент, който е бил приет в болница със симптоми на грип, след като се върнал наскоро от Китай, страда от сезонен грип, обявиха властите. Очакваше се вчера да бъде изписан.

В Германия бе регистриран първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа. Мъж бил заразен от колежка китайка, която ходила при роднини в Ухан. Канада също потвърди първи случай в страната на заразен. И съпругата на пациента е с положителен тест.

Новият коронавирус може да навлезе в човешкото тяло чрез контакт през лигавицата на окото, обявиха китайски учени. Ако вирусът попадне върху кожата на ръцете ви и невнимателно разтриете очите си, може да се инфектирате.

Смъртоносната епидемия

в Китай ще продължи

поне още 6 месеца

и ще зарази минимум десетки хиляди, смятат учените. Според експерт от университета в Торонто най-добрият сценарий е вирусът да умре след лятото. Почти 5000 случая на заразени са потвърдени вече, а това може да означава още 25 000 случая, ако инфекцията продължи да се разпространява със същата скорост. Очаква се направата на ваксината да отнеме поне 8 седмици.

Хонконг и Русия затвориха границите си с Китай. Китайският президент Си Цзинпин изрази увереност, че ще спечели битката срещу “дяволския” коронавирус, вече взел 106 жертви. “Вирусът е дявол и не можем да позволим на дявола да се крие. Китай ще засили международното си сътрудничество и приветства участието на СЗО в превенцията на вируса”, заяви Си Цзинпин. 

Други от От страната и света

Към 18 ч. ГЕРБ затвърждава разликата, Пеевски вече четвърти, Слави диша във врата на Доган

Към 18 ч. избирателната  активност е 27,4%, сочи екзитпол на една от социологическите агенции, които работят на терен. ГЕРБ-СДС водят пред ПП-ДБ вече с 12,5%, "Възраждане" продължават да са трети

Понеделник е неучебен ден за училищата с изборни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф

17 ч. 28% активност. ГЕРБ-СДС води с 12%, "Възраждане" изостава с 3% след ПП-ДБ

Екзитпол на една от социологическите агенции, които правят изследвания на терен, сочи 28% избирателна активност към 17 ч. Резултатите на партиите са:  ГЕРБ-СДС - 27% ПП-ДБ - 15% Възраждане -12% АПС

За два часа станаха три катастрофи в тунел на "Хемус"

Само за два часа са настъпили три пътни инцидента в тунела „Топли дол" на автомагистрала „Хемус", съобщиха от полицията. В рамките на последните два часа в съоръжението са възникнали три пътни

Христо Стоичков, след като гласува: Изпълних моя граждански дълг

Да живее България! Изпълних моя граждански дълг. Това написа Христо Стоичков във фейсбук профила си, след като гласува в Париж. Българската легенда е в френската столица

>