Хамас и Фатах обсъждат извънредно мирния план на Тръмп за Близкия изток

28.01.2020 13:05
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Водещите палестински движения Хамас и Фатах ще участват днес въпреки враждата си в спешна среща на палестинските лидери, за да бъде обсъден американският мирен план за Близкия изток, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп, който прие вчера във Вашингтон израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на израелската опозиция Бени Ганц, да представи проекта си днес.

Мирният план се очаква да бъде обявен в 17 ч. по Гринуич (19 ч. българско време). Палестинският президент Махмуд Абас вероятно ще председателства довечера среща на палестинските групировки, които вече отхвърлиха американския проект, оценен като "исторически" от Нетаняху и Гани.

Според палестинците планът предвижда официално признаване на Ерусалим като единствена столица на Израел, анексия на еврейските селища на окупирания Западен бряг и на долината на река Йордан - аграрна и стратегическа зона, заемаща близо 30 на сто от Западния бряг.

Светското движение Фатах на Махмуд Абас управлява Западния бряг и е враждебно настроено към ислямистите от Хамас, които контролират ивицата Газа - палестински анклав с двумилионно население.

"Поканихме Хамас на спешна среща на палестинското ръководство и те ще дойдат", заяви днес за АФП Азам ал Ахмед, висш служител от палестинската администрация.

Насер ал Дин аш Шаар, представител на Хамас, потвърди, че движението ще се отзове на поканата.

Вчера палестинците призоваха международната общност да бойкотира американския проект. Абас отказа да го обсъди с Тръмп, защото според него президентът на САЩ е твърде пристрастен в полза на Израел, отбелязва Франс прес.

Други от От страната и света

Рибари предпочетоха състезание на язовир "Копринка", вместо да гласуват

Повече от 120 души от цялата страна направиха избора да участват в традиционно риболовно състезание на язовир „Копринка". „Само за избори не ме питай, предпочитам да ходя за риба"

Новите почетни граждани на Сливен благодарят за оказаната чест и признание

На тържествена сесия на местния парламент в Сливен за Деня на града Димитровден  бяха наградени удостоените със званието "почетен гражданин" на Сливен и общината за 2024 г

С 1 процент по-висока активност в Търновско от 6-тия път пред урните към 11 ч.

10,78% е избирателната активност във Великотърновска област към 11 часа. На предходните парламентарни избори през юни към същия час  активността е била 9,65%

Илияна Йотова: С моя вот намалявам платените гласове

Полицейските акции дадоха повече шум отколкото резултат в изборната търговия, оценява вицепрезидентката "Давайки своя вот, аз намалявам гласуването с платени гасове

Полицията разследва сигнала за залят със запалима течност партиен клуб в Кубрат

Полицията в Разград разследва сигнал за залят със запалима течност партиен клуб в Кубрат. Сигналът е подаден тази сутрин от жена, която обяснила, че неизвестни са залели с течност клуба на партията

>