Ще свърши ли скоро шоколадът?

28.01.2020 13:04
СНИМКА: Pixabay

За сладките изкушения на живота е необходим един незаменим компонент – какаото. Заради климатичните промени и съпътстващото ги повишаване на температурите в глобален мащаб тази суровина може да стане рядкост, предупреждават експерти, съобщава БГНЕС.

Дали все пак става въпрос за реална опасност или за всяване на паника?

Сценарият за предстоящ спад в производството на какао всъщност не е нов, пише германският „Тагесшау” . Още преди пет години учените предупредиха за слаба реколта от какаови зърна от Гана - една от основните държави, в които се отглежда това растение.

В действителност се стигна до драстичен спад в добива – вместо 1 млн. тона, както беше планирано, фермерите в Гана получиха само 700 000 тона или 30 % по-малко от очакваното. Като основна причина беше посочено изменението на климата. Валежите бяха нерегулярни – понякога много обилни, понякога оскъдни, а температурите се повишиха.

Това действа като отрова на чувствителните какаови дървета. Ако вали малко, има по-малко плодове, ако пък вали много, възникват проблеми с вредителите и плесените, заявяват от Института за изследване на какаото в Гана. Ако тази тенденция не бъде прекратена, ще дойде време, когато какаото вече няма да може да се отглежда в Гана.

През 2011 г. ООН предупреди земеделските производители, че ще трябва да се научат да управляват по-устойчиво своите насаждения, в противен случай бъдещето им ще бъде застрашено. Прогнозите не се сбъднаха - цената на какаото, която се повиши до неочаквани нива през 2015 г., отдавна падна.

Сега учените отново бият тревога. Изследвания на Международния център за тропически земеделски култури CIAT предупреждават, че през 2050 г. в Гана и съседния Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост) почти 90 % от сегашните земеделски площи няма да могат да бъдат използвани. Блумбърг представя нещата още по-драматично: още през 2030 г. търсенето на какао в световен мащаб вече няма да бъде задоволено заради недостига на 2 млн. тона какао.

Това е сценарий на ужасите за всички любители на шоколада, тъй като двете западноафрикански държави, преди всичко Кот д'Ивоар, произвеждат малко над 60 % от общото количество сурово какао в света.

През последните години към производителите на какао се присъединиха Индонезия, Еквадор и Бразилия. Въпреки това драстичният спад в производството в Западна Африка би трябвало да достигне застрашителни размери.

Около екватора има идеални метеорологични условия за какаовото дърво - много дъжд, висока влажност и високи температури. Евентуално глобално повишаване на температурата от 1,5 градуса би нарушило сериозно този баланс.

Това не е единствената заплаха за какаовите насаждения. Вирусът CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) е заразил много дървета, особено в Гана, поради което страната ще трябва да намали ангажиментите си по доставка на какао за световния пазар.

По официални данни, 16 % от всички какаови дървета в Гана са заразени. Реалният брой обаче вероятно е по-висок, тъй като симптомите на заболяването стават видими само след една до три години.

Учените се опитват да предотвратят разпространението на болестта върху растенията в Кот д'Ивоар, който със своите 1,6 млн. тона годишно е най-големия производител на какао в света.

На борсите не се забелязва паника. Цената за тон какао е 2 371 евро, което е с 27 % повече от преди година. През 2015 и 2016 г. цената за тон какао достигна 2 770 евро, но подобни скокове в цените на суровини не са рядкост. Това важи особено за какаото, при което, освен колебанията в метеорологичните условия, са важни и други фактори, като запасите и геополитическите рискове.

Дали ще се стигне до срив в производството на какао заради климатичните промени?

Глобалното търсене на шоколадови продукти би трябвало да се увеличи в дългосрочен план, успоредно с нарастването броя на населението в света.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>