Йотова поиска да има Асоциация на българските общности по света

28.01.2020 12:50 Лиляна Клисурова
Илияна Йотова СНИМКА: Румяна Тонева

Да се създаде Асоциация на българските общности по света, която да бъде представена навсякъде, където има българи. Това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова в отчета си за третата година от встъпването й в длъжност. И се обърна с призив за подкрепа към изпълнителната и законодателната власт.

Йотова отчете, че вече поддържа постоянен контакт с над 150 дружества на българи от 33 държави, както и с отделни граждани. "Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом – България, и не можем да създаваме паралелни родини", заяви тя. И допълни, че ще посвети 2020 г. на единението на българите в България и българите по света. Не трябва да има разграничение между историческата и новата емиграция и държавата трябва еднакво да защитава правата им и да предоставя възможности, категорична бе тя.

Основният проблем пред историческите ни диаспори днес е запазването на българския език и идентичност, предупреди вицепрезидентът. И поиска България да има ясно разписана политика и да отстоява категоричните си позиции в двустранните преговори.

"Нашата цел е съхранението на българския език. Без него няма как да се запазят българските общности в света на различните, няма как да се мотивират децата и младите хора да се връщат в родината", обясни Йотова. Затова национална цел трябвало да бъде изграждането на цялостна верига – от предучилищното образование, училището, университетите, лекторатите по български език и възраждането на българистиката по света.

Да бъде създаден регистър на завършилите у нас чуждестранни студенти, поиска още Йотова, която отчете добри резултати от инициираните от нея Студентски лаборатории с чуждестранни студенти от български произход в София, Пловдив, Варна, Благоевград. Държавата инвестира в тези млади хора, а не знае после какво се случва, обясни тя.

"Политиката ни с потомствените българи не може да се ограничава до издаване на български паспорт", каза още вицепрезидентът и подчерта, че българското гражданство е въпрос на национална идентичност, то е връзката между гражданите и държава.

"Когато се придобива гражданство заради български произход, според мен и Комисията за българско гражданство трябва да се постави задължително условие за владеене на български език според европейската езикова рамка, да се познават основните права и задължения според българската Конституция, държавното устройство, основните познания за нашата история", заяви още Йотова и изтъкна, че България е сочена за държава, която дава транзитно гражданство, което компрометира доверието в страната ни. Вицепрезидентът очаква по-скоро законите, свързани с българското гражданство, да бъдат разгледани.

Йотова е убедена, че преди да се мислят стимули за връщане на сънародниците ни от чужбина, трябва да се предоставят онези стимули на българите в България, които да ги задържат в родината.

"Връщането на доверието в държавата преминава през рестарта на институциите, връщането на функциите и отговорността им според Конституцията и правилата на парламентарната държава", каза Йотова. И призова да бъде "оставено пред вратата самоцелното противопоставяне в отношенията на всяко ниво".

Други от От страната и света

Рибари предпочетоха състезание на язовир "Копринка", вместо да гласуват

Повече от 120 души от цялата страна направиха избора да участват в традиционно риболовно състезание на язовир „Копринка". „Само за избори не ме питай, предпочитам да ходя за риба"

Новите почетни граждани на Сливен благодарят за оказаната чест и признание

На тържествена сесия на местния парламент в Сливен за Деня на града Димитровден  бяха наградени удостоените със званието "почетен гражданин" на Сливен и общината за 2024 г

С 1 процент по-висока активност в Търновско от 6-тия път пред урните към 11 ч.

10,78% е избирателната активност във Великотърновска област към 11 часа. На предходните парламентарни избори през юни към същия час  активността е била 9,65%

Илияна Йотова: С моя вот намалявам платените гласове

Полицейските акции дадоха повече шум отколкото резултат в изборната търговия, оценява вицепрезидентката "Давайки своя вот, аз намалявам гласуването с платени гасове

Полицията разследва сигнала за залят със запалима течност партиен клуб в Кубрат

Полицията в Разград разследва сигнал за залят със запалима течност партиен клуб в Кубрат. Сигналът е подаден тази сутрин от жена, която обяснила, че неизвестни са залели с течност клуба на партията

>