Северна Македония със спешни мерки срещу мръсния въздух

28.01.2020 10:28
Снимка: Pixabay

Правителството на Северна Македония заяви, че въвежда спешни мерки в столицата Скопие и западния град Тетово с цел да защити хората от изключително високите нива на замърсяване на въздуха, предаде АП.
Властите заявиха, че нивата на токсичните частици във въздуха са 11 пъти над безопасните нива в два последователни дни, което създава риск за здравето.

Правителството препоръча на бременните жени и хората на възраст над 60 години да бъде позволено да не работят, строителните компании да намалят работата на открито, а спортните и други прояви на открито да бъдат забранени в дни с голямо замърсяване, допълни БТА.

Правителството заяви, че ще намали използването на служебните коли наполовина и нареди на здравното и социалното министерства да осигурят подслон за бездомните хора и да се увеличат услугите на бърза помощ и визитите по домовете на хората с хронични заболявания. Мерките влизат в сила от днес.

Северна Македония е една от най-замърсените европейски страни от години. Здравните власти оценяват, че над 3 000 души умират всяка година в резултат на замърсяването на въздуха, което предимно се дължи на масовото използване на печки на дърва по време на студените зими, каране на стари коли и практиката боклукът да се изгаря. Десетки екологични групи през последните месеци проведоха протести, настоявайки правителството да предприеме действия, за да намали силното замърсяване.

Други от От страната и света

Хванаха пиян шофьор без книжка

Пиян шофьор без книжка хванаха полицаите от РУ-Търговище. Те са задържали неправоспособен водач, управлявал МПС с концентрация на алкохол в издишания от него въздух над 1,2 промила

Велосипедист счупи крака си в катастрофа с кола

Велосипедист е с фрактура след пътен инцидент в гр Попово. Инцидентът е станал в събота около 11,10 ч на кръстовището на улиците „Калакоч" и „29 юни". Катастрофата е станала между лек автомобил

Станислав Балабанов, ИТН: Гласувах България най-после да има ясна позиция в Европа

"Разумът и логиката да надделеят над хаоса и разпада. Гласувах за това България най-после да има ясна стабилност, ясно мнозинство и ясна позиция в Европа"

Закопчаха апаш с присъди и дебело досие за кражба на бутилка уиски в Търново

Служители на полицейското управление във Велико Търново задържаха криминално проявен и осъждан, извършил поредна кражба. На 13 август съдействие в полицията е потърсил управител на магазин за

6,5% избирателната активност към 10 часа, вижте новите числа

6,5% е избирателната активност в страната на изборите за Народно събрание към 10 часа. Вижте какви са числата тук. 6% бе избирателната активност към 9

>