Фандъкова: Между 600 и 800 незаконни присъединявания към водопровода на София се отстраняват годишно

28.01.2020 09:31
Йорданка Фандъкова Кадър: Нова тв

Капациетът на Рилския водопровод е 1700 л/сек, до момента се използват до 1000 л/сек, обясни кметът на София

Рилският водопровод, през който се предвижда София да започне да подава вода към Перник, е в добро състояние и с капацитет от 1700 л/сек. До момента се използват до 1000 л/сек, говорим за подаване на още 300 л/сек. Направен е тест преди седмица, който показва, че може да се поеме това количество. Освен това водопроводът на София се наблюдава постоянно, а когато има проблеми по мрежата, се отстраняват. И в момента стават по 2-3 аварии годишно. Опасност столицата да остане без вода обаче, няма, защото в язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за години напред.

Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите ѝ годишно се отстраняват и санкционират между 600 и 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София, сочи справка на „Софийска вода”.

„Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка”, коментира Фандъкова, но повтори, че водопроводът на София е в добро състояние, наблюдава се постоянно и се реагира приортиетно.

Фандъкова обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

„Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза тя.

„Вчера посетихме приечиствателната станция в Бистрица и всички видяха, че вдопреносната система на София се следи в релано време и информацията е много важна. Настоях да покажем, че във всеки един момент знам какво е налягането, какво е количеството вода”, допълни още Фандъкова.

Второто условие било държавата да гарантира, че още тази година ще започне ремонтът на язовирната стена на язовир „Бели Искър”.

„Там има частичен ремонт, който е правен преди години. От няколко години се подготвят два проекта за по-голям ремонт. Министерството на икономиката трябва да направи всички процедури час по-скоро да започне този ремонт”, каза Фандъкова.

Тя гарантира, че това няма да доведе до повишаване на сметките за вода на софиянци, а финансовата част за заплащането на водата ще се уреди от двете ВиК- софийското и пернишкото.

Днес СОС трябва да вземе окончателно решение за подаването на вода към Перник.

Други от От страната и света

Полицаи проверяват да не гласуват пияни в област Монтана

През изминалата нощ няма регистрирани нарушения на обществения ред и други инциденти, които биха застрашили нормалоното протичане на предсрочните парламентарни избори

Бойко Борисов: Дайте хартиена бюлетина, много ги пипат машините (Видео)

И се пазете от Гунди в последната секунда, предупреди той С хартиена бюлетина ли ще гласувате, попита член на СИК в Банкя Бойко Борисов. "Да, много ги пипат машините", отговори той

В Бурса 35 000 изселници с право на глас, открити са 49 секции

Машина излезе от строя, поправиха я В Бурса право на глас  имат 35 000 души. За изселниците, които са и с българско гражданство, в Бурса са открити 49 секции, общо в Турция са 168

Атанас Атанасов, ПП-ДБ: Има шанс за съставяне на правителство

Аз ще помоля, в този ранен час, всички граждани да излязат и да гласуват, защото днес се решава съдбата на България. Аз по традиция гласувам за силна България в обединена Европа

Главчев: Докогато трябва, нашето правителство ще стои, но се надявам на редовно

Естествено, че за европейско, редовно стабилно правителство гласувах, което да спазва Конституцията и законите на страната.  Надявам се да се избере редовен кабинет

>