Още 2 ареста заради водата в Перник - на кметица и на бивш шеф на ВиК (Обзор)

27.01.2020 22:48 Светлана Йорданова
Иван Витанов от свидетел по делото за водната криза стана обвиняем

Иван Витанов е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки, а Севдалина Ковачева, която бе временно на кметския стол в предизборната кампания - че не въвела навреме режим в града

Бившият шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на изборите през 2019 г. Севделина Ковачева са новите обвиняеми по делото за водната криза в миньорския град.

Двамата се явиха в следствения отдел на спецпрокуратурата в София преди обед в понеделник и по-късно бе разпоредено

да бъдат задържани

за 72 часа

Витанов и Ковачева засега са в ареста на столичния бул. “Г. М. Димитров”. Още не е ясно дали и за тях ще бъде поискана мярка “задържане под стража”, както за бившия министър на екологията Нено Димов.

Ковачева ще бъде разследвана за длъжностно престъпление, извършено през 2019 г., докато е била временно изпълняващ кмет на Перник. Според прокуратурата тя е била уведомена от управителя на ВиК-Перник, че има силно намаляване на дебита на водата в яз. “Студена”. Ковачева не въвела режим на водата в Перник и още 10 населени места в общината, въпреки че имало предложение за това.

Така според обвинението тя не изпълнила служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. за условията за ползване на водоснабдителните системи. Това довело до “значителен недостиг и неправилно разходване” на водата за питейни нужди.

Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

По-рано той бе разпитван

като свидетел по делото

за водната криза.

Твърдеше, че е

изпратил 3 писма

до общината, областната управа и общинския съвет на Перник за нивото на язовира и че в разговор е предложил да се въведе режим.

Според прокуратурата обаче Витанов не е положил достатъчно грижи за стопанисването на водопреносната и водоснабдителна мрежа на Перник. Не е контролирал ефективно работата на служителите във ВиК дружеството, които е трябвало да поддържат и ремонтират водоснабдителна мрежа. В резултат били “разпилени” 75% от водата за пиене. Щетите били за близо 11 690 000 лв. - толкова според прокуратурата струват 7 млн. кубика.

Витанов е обвинен и за сключване на неизгодни сделки за

купуване и наемане

на водомери за

язовир “Студена” Доказателствата по делото показват, че от действията на Ковачева и Витанов не “са могли да настъпят преки вреди”, които да доведат до недостиг на вода за 97 000 души. Тяхната дейност била “последваща” по отношение на водните загуби. Ако бившият министър на МОСВ не е разписвал графиците за отпускане на вода, е можело водната криза да се избегне, твърди прокуратурата.

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>