Копейкин - неуспелият кандидат за кмет на Варна, щурмува министерство от името на Перник (обзор)

27.01.2020 22:05 Даринка Илиева
Снимка на Копейкин, направена от негова последователка, малко след полицията пусна сълзотворен спрей.
Екип на Спешна помощ помага на един от обгазените протестиращи.
С малко закъснение на протеста пристигна Николай Колев-Босия (с бялата брада) и политикът от началото на прехода Аспарух Панов (вдясно от него).

Лидерът на партия “Възраждане” бе подкрепен от БСП на балотажа срещу Портних

На протеста уж за водата на Перник участваха предимно хора от

Варна и Стара Загора 

Двама полицаи пострадаха в мелето пред регионалното

министерство

Протест, организиран от ПП “Възраждане” на неуспелия кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов, познат с прозвището Костя Копейкин, се изроди в хулигански сблъсък с полицията. Протестът бе свикан с намерението да се иска оставката на регионалната министърка Петя Аврамова, която според изказванията на Копейкин била виновна едновременно за водната криза, кризата с боклука и мръсния въздух. Мероприятието бе разрешено от общината за 12 ч в понеделник пред сградата на МРРБ на ул. “Кирил и Методий” в столицата.

Трийсетина минути преди уговорения час пред министерството дойдоха 30-40 симпатизанти на партията на Костадинов от Варна и Стара Загора. Те носеха знамена на “Възраждане” и на Национален синдикат “Защита”. Протестиращите издигнаха и 5-6 еднакви по размер плакати с надписи “Бойко, недей като Садам! Иди си сам!”, “Не пипайте валутния борд” и др.

На фона на патриотична музика Копейкин започна да говори по мегафон за дълбоката криза, която е обхванала България, за бедността, за водната криза, за концесията за добив на злато, която ограбвала България. Според думите му създаването на държавен холдинг, който да обедини ВиК дружествата в страната, приличало много на начина, по който преди години правителството приватизирало електроразпределителните дружества. Следователно сега управляващите имали същото намерение, което не бивало да се допуска.

На всеки две-три изречения призоваваше последователите си да викат “Оставка” и те го следваха.

Целият протест бе предаван на живо във фейсбук от самите протестиращи, много от които държаха мобилни телефони в ръце и снимаха. 

Около 12,30 ч напрежението нарасна и някои от скандиращите започнаха да мятат стъклени бутилки по вратата на министерството.

Групичка от десетина мъже се опита да влезе насила във ведомството. Те чупиха стъкла и хвърляха камъни по полицаите

Един от тях беше улучен, а друг ударен от дръжка на знаме. Това принуди присъстващите полицаи да използват лютив спрей. В този момент няколко жени започнаха да снимат с мобилните си телефони, предавайки на живо във фейсбук и призовавайки за помощ в социалната мрежа с изрази от рода на “Помощ, обгазяват ни”.

Веднага за нападенията бяха задържани четирима души - двама, мятали камъни по полицаите, а другите двама заради проявена агресия към униформените. Те ще се сдобият с обвинения за нанасяне на леки телесни повреди, съобщиха от Софийската районна прокуратура за “24 часа”.

Обвинението срещу тях ще е по специализиран член, който е за нападение над полицай при изпълнение на служебните му задължения. 

Той предвижда затвор от 1 до 5 г. Ще се преценява дали да им се иска постоянен арест. Вече са разпитани полицаи и други свидетели, добавиха от държавното обвинение.

След вандалската акция пред регионалното министерство протестиращите се отправиха на неразрешено шествие към Министерския съвет, тръгвайки към булевард “Дондуков”, което блокира движението. По пътя бяха охранявани от колона полицейски коли, а пред МС вече ги чакаше плътен кордон от строени на тротоара полицаи и служители на жандармерията.

Пред Министерския съвет се включи още един човек с мегафон, който подхващаше основните тези на Копейкин и ги повтаряше, призовавайки тълпата да скандира “Оставка”. Повечето от пламенните тези на съратника така и не бяха чути от присъстващите заради слабия звук. Той например развиваше теза, според която управляващите нарочно въвели валутния борд, за да отслабят българския лев и така да продадат интересите на България на големи западни компании.

Протестът завърши с пускането на песента “Кога зашумят шумите”.

Кой е Костадин Костадинов

40-годишният Костадин Костадинов влиза в политиката преди години с ВМРО. Първо като водач на варненската организация на войводите, а след това през 2009 г. е избран за зам.-председател на партията. Напуска ВМРО през 2013 г. след спорове с лидера Красимир Каракачанов. Година по-късно създава собствена партия - “Възраждане”. На последните парламентарни избори през 2017 г. партията спечели малко над 1% от гласовете и взе държавна субсидия. Иначе Костадинов е магистър по балканистика и по право, а през 2017 г. защитава докторска степен по етнография в БАН. Бил е и директор на Регионалния исторически музей в Добрич. Водил е предавания по телевизиите СКАТ и “Алфа”.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>