Гешев неочаквано попита КС може ли да разследва президента за стари провинения (Обзор)

27.01.2020 22:30 Светлана Йорданова
Главният прокурор Иван Гешев прати първото си питане до Конституционния съд.
Блокът на миротворците в Пловдив, в който Румен Радев е имал апартамент, когато е бил шеф на авиобазата в Граф Игнатиево.

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известени, че са налице признаци за извършено престъпление.

Това питане отправи главният прокурор Иван Гешев към Конституционния съд (КС). То е първото от началото на мандата му. Идва само месец след встъпването му в длъжност и един ден преди Румен Радев и Илияна Йотова да отчетат третата година от мандата си.

Гешев

иска тълкуване

на чл. 103 от

конституцията,

който е свързан с имунитета на президента и вицепрезидента. Според този текст двамата не носят отговорност за действията си в изпълнение на служебните им функции с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. Не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да започне наказателно преследване за друго престъпление.

В искането за тълкуване се пита “как при сега действащата абсолютна неприкосновеност на президента се постига баланс между обществения интерес и интереса на пострадали лица, от една страна, и от друга - интереса от запазване на равновесието в институционалната система на властта”. 

Още вчера по искането на Гешев КС образува дело №1/2020 г. За докладчик по него е определена съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Причината Гешев да се обърне към КС са противоречиви становища как трябва да се процедира при предварителни проверки. И второ - дали едно наказателно дело трябва да бъде спряно, или прекратено, когато се установи, че има данни за съпричастност на президента или вицепрезидента към разследваното престъпление.

В искането за образуване на тълкувателно дело Гешев обръща внимание, че

питането не е

свързано с

конкретно

поведение на

държавния глава

или вицепрезидента и няма пречка КС да се произнесе. Посочва още, че по поставените от него въпроси има различни виждания. Представя своето становище за това дали е допустимо да се водят проверки и дела, за да се установи дали има данни за извършени от държавния глава или неговия заместник престъпления.

Според Гешев в подобни случаи може да се правят проверки. Но ако се води разследване и в един момент се установи “относимост на президента и вицепрезидента към престъпление”, то делото трябва да бъде спряно, а не прекратено.

“Наказателната отговорност на президента, респ. на вицепрезидента е временна - лимитирана е от началото и края на мандата. След изтичането му те са обикновени граждани и може да бъдат обект на наказателно преследване, както за тежките, така и за нетежките престъпления”, пише в становището на главния прокурор.

Според него наличиено на висящо дело, при което са установени данни за нарушение от президента или вицето му, не е противозаконно.

Гешев посочва, че има и практически съображения в подкрепа на тезата си. Има престъпления, при които се изисква разследване в “спешен порядък”. Те

не биха били

ефективни, ако

се провеждат

след края на

мандата

на президента, подчертава Гешев.

“Закрепването на необходимите доказателства в рамките на наказателно производство е единствената възможност то да обезпечи ефективността си”, пише в становището. Посочва се още, че обективната истина може да се установи чрез “своевременно събиране на всички възможни доказателства”, които по-късно биха могли да се окажат недостъпни.

Според Гешев в противен случай ще бъде увреден общественият интерес и най-вече интересът на пострадалите от престъплението. Идеята на конституционния законодател не е била да се създадат недосегаеми лица, подчертава Гешев.

“Уврежда се и интересът на потенциалните обвиняеми след приключване на мандата, тъй като отдалечеността от събитието заличава както обвинителните, така и оправдателните доказателства”, мотивира се главният прокурор.

Той дава пример с престъпленията против транспорта, където всяко действие на разследващите има неотложен характер и се изисква “специфичен подход” за събиране на доказателства. Според Гешев, ако подобно престъпление бъде извършено от президента или вицето му, а разследването започне след края на мандата им, то разследващите изпадат в ситуация да не могат да осъществят законосъобразно и успешно разследване.

В искането на Гешев за образуване на тълкувателно дело се посочва още, че има различни виждания за това дали когато конституцията говори за държавна измяна, има предвид престъпленията по глава първа от Наказателния кодекс (НК) или се влага друг смисъл.

И още -

има ли разлика

между държавна

измяна и

престъпления

против

републиката

или те се препокриват. Едната теза в практиката е, че макар в конституцията да няма норма, която изрично да препраща към НК, то съдържанието на термина е разкрито в НК. Втората теза е, че се влага различен смисъл.

Становището на Гешев е, че понятието “държавна измяна” визира осъществен престъпен състав на престъпленията по глава първа от НК.

Друг въпрос в питането до КС е

какво се има

предвид под

“нарушение на

конституцията”

Гешев смята, че това включва преките нарушения на разпоредбите на основния закон при упражняване на правомощията на президента, но също и извършването на престъпление.

“Нарушението на обикновените закони, включително и наказателния, е едновременно с това и нарушение на конституцията”, пише Гешев и напомня: “Основните права на гражданите - правото на живот, на лична свобода и неприкосновеност, на личен живот, на неприкосновеността на жилището, на свободна и тайна кореспонденция, на равенство и т.н., са прогласени от основния закон и се ползват с изключителна степен на защита”.

Гешев иска като заинтересовани страни по делото в КС да бъдат допуснати парламентът, президентството, МС, правосъдното министерство, ВКС, Върховният административен съд и Висшият съдебен съвет.

Сигналите срещу Радев - за назначение на

Десислава Генчева и за ведомствен апартамент

Само месец след началото на мандата си главният прокурор Иван Гешев внесе питане до Конституционния съд докъде се простира имунитетът на държавния глава и може ли той да бъде проверяван, когато има сигнали за неговата съпричастност към извършено престъпление от общ характер.

До момента срещу Румен Радев е подаван сигнал за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебното положение, изпратен до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Сигналът е още от 2016 г. и е свързан с назначаването на бъдещата съпруга на президента Десислава Радева, тогава Генчева, за пиар на Военновъздушните сили. Сигналът е подаден от Николай Ненчев, бивш министър на отбраната. Аналогичен сигнал подават и от агенция ПИК. По същество тогава Радев, който е командващ ВСС, подписал анекс към трудовия договор на Десислава Генчева, която работела в отдел “Финанси”. Така той ѝ възложил тя да се занимава с връзките с обществеността, въпреки че тази длъжност трябвало да се заеме от военизирано лице. ВВС плащали и наем на жилище, което обитавали Десислава Генчева и самият Радев.

Освен това през 2010 г. той купил жилище от 143 кв. м за 168 хил. лева, което било под пазарните цени, в столичния квартал “Гео Милев”.

По-рано - през 2005 г., Радев, който по това време е командир на базата в Граф Игнатиево, купил ведомствен апартамент от Министерството на отбраната, но същевременно с това ползвал и второ ведомствено жилище (виж вдясно). Живял в едното, докато ремонтирал другото. Сигнали по имотните сделки са подадени в прокуратурата от агенция ПИК, съобщи самата тя на сайта си.

През 2019 г. КПКОНПИ излезе с решение, че няма конфликт на интереси, защото въпросите засягат договор за наем и договор за покупко-продажба, сключени от Радев в качеството му на физическо лице. Комисията приема, че няма свързаност между Радев и Десислава Генчева преди сключване на гражданския брак.

През годините Радев бе упрекван и че е лобирал за купуването на самолети “Грипен”. През юни 2014 г. той е подготвил за тогавашния премиер Пламен Орешарски опорни точки, които са били използвани по време на среща с представител на “Сааб” – компанията, която произвежда изтребителите “Грипен”. Именно те бяха посочени като предпочитан вариант за нашите ВВС по време на назначеното от Радев служебно правителство, става ясно от документи, които Антон Тодоров от ГЕРБ, по това време депутат, показа в студиото на “Тази сутрин” по Би Ти Ви през септември 2017 г.

Според Тодоров това е “Президентгейт”, но тогава на няколко пъти той отказа да заяви в прав текст, че вижда лобизъм в случая. Категорично обаче опровергавало твърденията, че президентът не е давал становище за “Грипен”.

Показаният документ е подписан от Радев в качеството му на ръководител на интегрирания проектен екип за купуване на нов изтребител и на зам.-командир на ВВС. Не е ясно дали подобни опорни точки са били подготвяни от него и по отношение на другите оферти.

Президентството: Само Конституционният съд може да тълкува основния закон

След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията.” Това е лаконичният коментар на пресслужбата на президента Румен Радев, потърсена от “24 часа” в понеделник по повод питането на Иван Гешев.  

Очаква се самият държавен глава да коментира темата във вторник, когато заедно с вицепрезидента Илияна Йотова ще отчетат третата си година от мандата на “Дондуков” 2. Медиите ще се съберат в Гербовата зала, за да чуят акцентите от работата на Радев за изминалата година.



В блока на миротворците в Пловдив помнят, че президентът имал жилище

РАДКО ПАУНОВ

В прочутия натовски блок на бул. “Копривщица” в Пловдив, ремонтиран луксозно навремето за миротворците, е живял Румен Радев. Някои от сегашните му обитатели си спомнят, че настоящият президент е бил техен комшия.

“Редовно тичаха на Гребната база с бившата си съпруга Гинка. Нанесоха се в апартамента, когато той беше командир на авиобаза Граф Игнатиево”, разказа обитател на 10-етажния блок. По думите му през 2005 г. Радев, бидейки още женен за първата съпруга, е закупил ведомственото жилище от 112 кв. метра и изба от 9 кв. м.  

Два от общо 4-те входа на сградата все още са ведомствени.

“Тук нито едно жилище не е продадено”, казва охранител и сочи към бул. “Копривщица” 15 и 17. Той твърди, че Радев е живял на №17.

Бивши офицери от Граф Игнатиево, на които Радев е бил командир, твърдят, че той е имал апартамент в Пловдив, но му дали ведомствен, докато ремонтира първото си жилище. Самите те не помнят в детайли как е станало това. А и казват, че много време е минало. На всичко отгоре бившите му подчинени твърдят, че Радев бил потаен и нищо не е споделял в личен план с тях. Някои допускат, че когато е заминал за София като зам.-командващ на ВВС, е продал пловдивското ведомствено жилище.

Други от От страната и света

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

15 630 лева даде възрастна жена от Балчик на ало измамници

Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама. За това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Добрич. Оттам допълват, че е установена самоличността на лицето

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

>