Талибани свалиха самолет на САЩ с агенти на ЦРУ (Обзор)

27.01.2020 20:50
Машината Bombardier E-11A е изпепелена
Машината Bombardier E-11A е изпепелена

Талибаните свалиха военен самолет на САЩ и всички на борда загинаха, включително агенти на ЦРУ. Инцидентът стана в контролираната от тях източна афганистанска провинция Газни.

“Около 13,10 ч местно време в понеделник се разби самолет в област Дех Як в провинция Газни. Машината е в пламъци и местни селяни опитват да го изгасят. Все още не знаем дали е военен или пътнически самолет”, гласи изявление на губернатора на Газни.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид пусна пък онлайн изявление: “Самолет на американския окупатор беше свален. Убити са много офицери”. Той добави, че на борда имало високопоставени служители на ЦРУ.

Инцидентът стана на около 10 км от американска военна база. В късния следобед от армията на САЩ потвърдиха, че се е разбил “малък военен самолет”, но отказаха да коментират причината за трагедията и съдбата на хората на борда, съобщи "Спутиник".

Според местен журналист на мястото са открити труповете на двама пилоти, но други твърдят в туитър, че са преброили 5-6 тела.

Неяснотите около трагедията обаче са повече, отколкото потвърдените факти, а липсата на официална информация стана повод за десетки версии.

Най-тиражираната е, че машината е един от четирите военни самолета на САЩ, разположени в Кандахар. Снимки и видеа в социалните медии от мястото на катастрофата показват останки от самолет Bombardier E-11A, който ВВС на САЩ използват за електронно наблюдение над Афганистан. Идентификационните знаци на десния двигател потвърждават, че машината принадлежи на US военните.

Първоначалната информация бе, че се е разбил самолет с 83-ма души на борда, собственост на “Ариана Афган еърлайнс” - най-голямата авиокомпания в Афганистан, която играе ролята на национален превозвач. Според едни източници самолетът пътувал към столицата Кабул, а според други - от Херат за Делхи.

Шефът на “Ариана Афган еърлайнс” потвърди, че техен самолет действително е излетял от град Херат, но в региона не се е разбивал нито един самолет, принадлежащ на компанията. “Има катастрофа, но тя не е е със самолет на нашата компания, тъй като днес и двата полета на “Ариана Афган еърлайнс” от Херат до Кабул и от Херат до Делхи са невредими”, посочи той пред Ройтерс.

“Самолетът, който се разби в Газни, принадлежи на чуждестранна компания и не е свързан с нито един вътрешен оператор. Машината е напълно изгоряла и няма признаци, които биха могли да помогнат да се идентифицира на коя компания е принадлежал”, заяви губернаторът на Газни.

Това създава допълнително объркване, защото частни компании използват в Афганистан самолети и хеликоптери за пренасяне служители на на частни въоръжени фирми или на хуманитарна помощ.

Разследването се затруднява и от това, че самолетът падна в труднодостъпна планинска местност, където условията са зимни, а властите не могат да гарантират сигурността в контролирания от талибаните район.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>