Яви се нов светия - Доналд Великомъченик

27.01.2020 11:00 Валери Найденов

По Коледа

го разпнаха,

тази седмица

ще се възнесе

Тази седмица във Вашингтон се решава съдбата на американския президент Доналд Тръмп. Той бе импийчнат, т. е. обвинен по Коледа, делото в момента се гледа в Сената и нищо чудно да приключи с оправдание още до тази събота. А може и да продължи като безкраен новинарски празник.

Каквото и да стане, демократите няма да се уморят да клатят Тръмп с всички възможни средства и мизерии поне до изборите през ноември. Тръмпистите в САЩ вече гледат на своя герой като на великомъченик, а наесен ще е като разпънатия на кръста Исус Христос, Спасителя на американската нация.

Който твърди, че от американския президент нищо не зависи, да си вземе думите назад. От клатенето на Тръмп в момента зависят някои от най-важните проблеми на света – дали борбата с климатичните проблеми ще се разгърне сериозно, ще се наложи ли новият протекционизъм, или ще се възстановят двете трансокеански търговски споразумения, ще се отпусне ли обръчът около Иран и т.н., и т.н. На кантар е и влиянието на идеите на Сорос по света и у нас, бъдещето на джендъризма като политическа идеология, съдбата на Истанбулската конвенция, Световната търговска организация и глобализмът. Тръмп е за модерния популизъм това, което Сталин бе за военния комунизъм. Падне ли той, с него си тръгва целият кошмар за либерала. Но ако през ноември спечели втори мандат, ще избухне епидемия от инфаркти сред прогресивните среди в САЩ. Затова демократите са заели позата на опълченците на Шипка. Според мен тепърва предстои още поне един импийчмънт, а през октомври може да бъде предизвикана икономическа криза. Това става лесно, стига само Федералният резерв да пусне лихвата до 2-3%.

Вероятността още тази седмица или в началото на другата сенаторите да оправдаят Тръмп е над 80% според мен. Но може да допуснат още свидетели и да изискат повече документи. Тогава ще започне дълга юридическа битка, която ще стигне до Върховния съд, ще откара до есента, следващата зима и по-другото лято. Този импийчмът засега се очертава като най-късия в американската история, но нищо не пречи да се превърне в най-протяжния. Импийчването на президента Ричард Никсън започна през октомври 1973 г. формално през февруари, а завърши на 9 август 1974 г. Но тогава той го съкрати, тъй като си подаде оставката още преди да бъде формално обвинен в Долната камара. Ако бе изтърпял цялата процедура, щяха да отидат още месец - два.

За разлика от него, Тръмп би се борил до последна капка кръв. Но едва ли ще се наложи. Ако всички републикански сенатори гласуват лоялно, другата седмица вече ще е оневинен.

Съотношението на силите в Сената е 53:47 в полза на републиканците. За да се призоват още свидетели, нужно е 4-ма републикански сенатора да гласуват различно от своята група. Засега има четирима “колебаещи се” - не че биха гласували за отстраняването на Тръмп, но още мислят дали да не поискат допускането на още свидетели. Три дни Сенатът изслушваше ораторите на обвинението, а от събота започна да слуша и защитата на Тръмп. Тя би трябвало да свърши във вторник вечерта, но нищо чудно да приключи още в понеделник. После 16 часа сенаторите ще задават въпроси на двете страни, общо 4 часа ще им бъдат отпуснати за пледоарии, а след това Сенатът ще дебатира и ще реши дали са нужни още свидетели.

Според прогнозите вотът ще е 51:49 против новите свидетели, а после Тръмп ще бъде оправдан с 53:47. За да бъде осъден, нужно е квалифицирано мнозинство от две трети.

Както е известно, Камарата на представителите повдигна срещу Тръмп две обвинения – злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието. Твърдението е, че Тръмп е задържал американската помощ за Украйна, с което се е опитал да принуди президента Володомир Зеленски да започне разследване на Хънтър Байдън, сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън. Тъй като Джо Байдън все още е водещият кандидат на демократите за президент, това се тълкува като чуждестранна помощ в американските избори.

Адвокатите на обвинението, наречени “мениджъри” на импийчмънта, говориха 21 часа, но не извадиха конкретни доказателства. В събота адвокатите на Тръмп лесно ги разбиха само за 2 часа. Разбира се, това е мое субективно впечатление. За външен наблюдател, който си черпи информацията от големите медии като Си Ен Ен, “Ню Йорк таймс”, “Вашингтон пост” и “Обзървър”, истината е точно обратната – доказателствата срещу Тръмп са убедителни и неопровержими.

Но пък ако тези медии бяха обективни, Тръмп отдавна трябваше да е зад решетките и в лапите на някой свиреп черен джендърмен. Джей Секулоу, адвокатът на Тръмп, започна словото си пред Сената със следните факти: “Още преди да положи клетва като президент, той (Тръмп) бе подложен на разследване от ФБР, наречено “Ураган кръстосан огън” (Crossfire Hurricane). В рамките на 6 месеца след встъпването в длъжност бе назначен специален прокурор, който да разследва теорията за съучастничество с Русия. Ето първата част от доклада на Мълър. Само тя е 199 страници и това струваше на данъкоплатеца 32 милиона долара.

Разследването издаде 2800 призовки и 5000 разрешителни за обиск, 230 заповеди за комуникационни записи, 500 интервюта на свидетели. И всичко това доведе до следния извод: “Разследване не установи, че кампанията е координирала или влизала в конспирация с руското правителство в неговите действия, свързани с намеса в изборите.”

Защо, попита адвокат Секулоу, сега обвинението пак повтаря измислиците за връзките на Тръмп с Русия? Какво още искат демократите? Да бъде призован бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън. В дните след Нова година той изненадващо подхвърли, че би се съгласил да се яви и да свидетелства. Надеждата е да каже, че Тръмп наистина е предлагал на Зеленски “танто за танто”.

Възможно е да каже и нещо съвсем друго – нищо чудно в момента да вървят тежки преговори в някое партизанско убежище. Болтън е стар кадър на фамилията Буш и според мен е разменна монета в пазарлъците с Тръмп. Той прави някои отстъпки, срещу което те му поотпускат примката. Ако пазарлъците се увенчаят с успех, нищо чудно демократите да проклинат деня, в който са го повикали.

Но ако пазарлъците не се увенчаят с успех и Сенатът го допусне като свидетел, Тръмп ще наложи така наречената изпълнителска привилегия, т.е. ще му забрани да дава показания. Междувременно от своя страна републиканците ще призоват Хънтър Байдън, Джо Байдън, конгресмена Адам Шифт, която води екипа на “мениджърите”, както и анонимния свидетел, подал първоначалния сигнал срещу Тръмп. Тогава ще лъсне такава картина на корупция, заговори и черни конспирации, че Тръмп ще бъде обявен за великомъченик, който е поел върху себе си греховете на републиканската партия, за да я спаси.

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>