Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от само една, предлага бизнесът

26.01.2020 21:26 Цветелина Стефанова
От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частни пенсии. СНИМКИ: “24 ЧАСА”
ВАСИЛ ВЕЛЕВ
Социалният министър Деница Сачева

Сметката излиза, ако доходът от НОИ се намалява със 7%, а не с 20, както предвижда законът в момента

Да не се смята и периодът през майчинството, искат пенсионните дружества

Държавната пенсия да се намалява с три пъти по-нисък процент, ако човек иска да получава втора от частните пенсионни фондове, предлага бизнесът. Така две пенсии могат да бъдат повече от една за първите кохорти пенсионери, които ще взимат частни пенсии.

За проблема с пенсиите на над 200 хил. жени се разбра през ноември, когато на представянето на промените в Кодекса за социално осигуряване бившият социален министър Бисер Петков призна, че две пенсии могат да са по-малко от една. Няколко месеца по-късно текстовете отново се прецизират в междуведомствена работна група. А новата социална министърка Деница Сачева реши отново да чуе всички страни. Очаква се след месец да е готов и финалният документ, по който се работи от няколко години.

За по-ниски пенсии на първите кохорти пенсионери обаче се знае от години. Причината е, че по личните им партиди в частните фондове няма достатъчно пари. За да се напълнят и да дават допълнителни средства, трябва да минат 40 години.

От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частните пенсии, като те ще стигнат до над 200 хил. през следващите 5 г. Те обаче са внасяли пари в частните фондове по-малко от 20 години, но въпреки това държавата ще им намали пенсията за целия период.

В момента според Кодекса за социално осигуряване при изчисляване на пенсията осигурителният доход се намалява с коефициент, представляващ средно съотношение между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд “Пенсии” за трета категория труд за хората. Този коефициент сега е около 20% и според експерти силно ощетява хората, които ще получават две пенсии.

Първите пенсионери, които ще получават обезщетение освен от Националния осигурителен институт (НОИ) и от частните пенсионноосигурителни дружества,

са силно ощетени

от държавата,

настояха в петък от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

“Големият проблем обаче е, че по нашето законодателство в момента първите пенсионери с втора пенсия ще получат несправедливо орязване на пенсията от т.нар. Първи стълб - НОИ. Коефициентът за понижаване на пенсиите от НОИ е несправедлив, защото

той редуцира

първата пенсия

за целия трудов

стаж - 40 г.,

докато всъщност въпросните хора първите 20 г. от стажа си не са се осигурявали в частен пенсионен фонд. През първите 20 години те са внасяли всичките си осигуровки единствено в първия стълб”, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. И предложи коефициентът за понижение на първата пенсия да бъде 3 пъти по-нисък, отколкото е в момента. Това означава пенсията да се намалява със 7 вместо с 20%. “Това е начинът да се постигне справедливост, да се укрепи и развие вторият стълб, което е стратегически правилно предвид застаряването на населението и това, че все по-малко работещи ще плащат пенсии на все повече пенсионери. Ние трябва да подтикнем хората към спестовност и те сами да си акумулират средства в личните си партиди в пенсионните фондове”, каза Велев.

През ноември се предложиха три варианта -плащане на пожизнена пенсия, на разсрочено или на еднократно плащане на парите от партидата. Последното обаче важи само при прекалено ниска натрупана сума. Пожизнена ще получават хората, чиято втора пенсия би била не по-малка от 15% от минималната, или 37,50 лв. на месец при правилата от юли. Ако парите в личната партида не стигат за отпускане на пожизнена пенсия, но са повече от размера на три минимални пенсии, ще се дава разсрочена пенсия. Тя ще се плаща спрямо средната продължителност на живота.

Освен това фондовете ще дават пари на пенсионера веднъж в годината, а не всеки месец. Предвидено е и ограничение, че

разсрочената

пенсия не може

да е по-голяма

от размера на

минималната,

но отново има и долна граница от 15% от минималната пенсия. И при тази пенсия остатъкът от партидата ще може да се наследява, ако човек не доживее да я изтегли цялата.

За най-бедните хора, в чиито партиди са натрупани по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии, пък е предвидено еднократно получаване на парите.

Средно 4037 лв. са натрупани в партидите на първите хора, които трябва да получат пари от частните фондове - жените, които са родени след 1 януари 1960 г. и започват да излизат в пенсия през 2021 г. Половината от тях трябвало да имат достатъчно пари в партидите си, за да им стигнат за пожизнени пенсии.

Сметките показват, че

ако жена се

пенсионира

през 2021 г. с

минимална

пенсия от около

250 лв., тя ще

бъде намалена

с 50 лв.

и плащането от НОИ ще е 200 лв. Така дори да се добавят парите от частния фонд в гарантиран размер от 37,50 лв., се получава ощетяване с 12,50 лв. Ако пък пенсионерката е със средна пенсия от 412 лв., то при нея коефициентът на редукция би смъкнал пенсията с 82,40 лв. Ако обаче се приложи предложението на бизнеса от намаление със 7%, то сметките ще са различни. Така при минимална от 250 лв. намалението на държавната ще е 17,50 лв. и тогава двете пенсии ще дават с 20 лв. по-голям доход, отколкото само една.

За да не са две пенсии по-малко от една, частните пенсионни дружества пък искат размерът на минималната пенсия от универсален фонд да е много по-висок, а не предложените от социалното министерство 15%. Това обаче означава повече от първите пенсионери да не успеят да се класират за пожизнена втора пенсия заради малки натрупвания в партидите им. Частните фондове настояват и да не се намалява държавната пенсия на жените за годините, в които са били по майчинство. Причината е, че в този период те не са правили осигурителни вноски в частните фондове.

Засега държавата изглежда склонна единствено да даде втори шанс на тези 200 хил. жени да прехвърлят към НОИ партидите си за втора пенсия, въпреки че са изпуснали 5-годишния срок, в който могат да го направят.

Едва 1800 от 20 хил. жени са прехвърлили парите си за втора пенсия в НОИ

От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да взимат втора пенсия, само 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер. Това обяви социалният министър Деница Сачева.

Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайния 5-годишен срок преди излизане в пенсия, коментира тя пред БНР. Преди дни Сачева обясни пред “24 часа”, че на 200 хиляди жени, родени в периода 1961-1963 г. включително, които не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ, ще бъде даден втори шанс.

“Какво би могло да се направи зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, че да ги удовлетворява”, коментира обаче вчера Сачева.

Следващата седмица правителството ще приеме обещаната Национална програма за личните асистенти. “Осигурили сме около 16 млн. лева за тази програма, надяваме се около 4800 души да бъдат наети, които да осигуряват до 4 часа лична асистентска помощ”, обясни Сачева. Очаквало се личните асистенти по тази програма да започнат работа не по-късно от 1 март.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>