“ТЕЦ Сливен” показа как се прави парно

26.01.2020 19:18
Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха, заяви шефът на централата Павлин Костов.

Централата отвори врати,  за да видят хората инсталациите

“Топлофикация Сливен” отвори врати в края на миналата седмица, за да покаже как се прави парно. В централата бе осигурен достъп на медии, граждани, представители на природозащитна организация и на отдел “Екология” от общината в града до инсталациите за горене на RDF и биомаса, които са собственост на дружеството.

Експерти от предприятието показаха на посетителите инсталациите в теца и разясниха същността на самия процес по оползотворяване на модифицираното гориво RDF.

Жители на Сливен и Стара Загора се запознаха със системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност в топлофикацията.

По време на деня на отворените врати директорът на “Топлофикация Сливен” Павлин Костов заяви, че е щастлив от факта, че са демонстрирали на живо как се осъществява самият процес.

Той обясни, че след първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2,5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там престояват още толкова. Директорът обяви, че са предприели и вторично изгаряне на газовете, които се получават при оползотворяването. Той разясни, че това се изисква единствено при горенето на опасни отпадъци, а в “ТЕЦ Сливен” не се използват такива.

“Преценихме, че е по-добре да се подсигурим двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата”, уточни Ангел Ангелов - председател на борда на директорите.

“ТЕЦ Сливен” направила голяма инвестиция през 2015 година в специална инсталация, която отговаря на всички европейски изисквания за безопасното изгаряне на RDF.

Ангелов допълни, че се използва малко количество модифицирано гориво RDF, а в пещите се изгарят предимно слама, слънчогледови и оризови люспи.

“Мисля, че вече всички се убедиха, че при нас не се гори просто боклук, а се оползотворява RDF, който e сепариран и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От няколко дни и от София. Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха” С тези думи Костов обобщи отговорите на въпросите, които са му били задавани от посетителите в централата. 

Други от От страната и света

Катастрофа на бул. "Ботевградско шосе" в София

Два автомобили са участвали катастрофа на столичния бул. "Ботевградско шосе". Това съобщиха очевидци в групата "Катастрофи в София" във Facebook. Инцидентът е станал в района между магазин за играчки

Патриарх Даниил: Божията благодат струва много повече от всички богатства на този свят

Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат

Русе са готови за избори, има 2 сигнала за изборни нарушения

Подготовката за изборния ден в Русе преминава спокойно. Това каза за БНТ председателят на РИК-Русе Милена Хинкова. Преди обяд представители на секционните комисии получиха необходимите им за

В Смолян изборните книжа тръгнаха към секциите, подмяната на членове на СИК не секва

В Смолян около обяд изборните книжа тръгнаха към секциите. РИК разпредели 93 000 хартиени бюлетини за десетте общини в областта, а оттам секционните избирателни комисии приеха книжата и с осигурен от

Протестиращи заради смъртта на Момчил Георгиев блокираха движението в триъгълника на властта в София

Протестиращи заради смъртта на Момчил Георгиев блокираха движението в т.нар. триъгълника на властта в София. Протестът започна пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР)

>