Студенти в Ухан получават безплатно топла храна, сапун и белина

26.01.2020 19:14
Снимка: Ройтерс

Чжуннанският университет по икономика и право в китайския град Ухан, поставен под карантина заради епидемичната пневмония от нов тип, раздава безплатно на всички студенти, останали в кампуса, предпазни маски, топла храна и препарати за дезинфекция. Това съобщи за ТАСС по телефона Станислав от Русия, който следва във висшето учебно заведение.

"Тези мерки целят студентите да не излизат навън и сами да си купуват храна, за да не се заразят", каза Станислав, студент по международни отношения.

Летището на 11-милионния град, от който тръгна епидемията, от 23 януари е затворено, не работят фериботите, метрото, общественият транспорт, железопътните и автобусните превози са преустановени, затворени са и пътищата, водещи към другите региони на Китай, припомня АФП.

Университетът раздава на студентите сапун и белина, за да обработват самостоятелно стаите си в общежитията, и взема мерки за допълнителна дезинфекция на сградите в кампуса, уточни Станислав.

Запитан дали няма паника сред студентите, "блокирани" в Ухан, той отговори отрицателно - макар градът да е затворен, обстановката е "както обикновено, делнична (. . .), освен че няма хора из улиците", предава думите му БТА.

"Според мен няма повод за особени тревоги", каза студентът. Станислав добави, че заедно с колеги от Русия поддържа връзка с посолството на Москва в Пекин.

Пресаташето на мисията Георгий Егоров съобщи днес за ТАСС, че руските дипломати съвместно с китайската страна проучват възможностите да бъдат евакуирани студентите от Русия, които следват в Ухан.

Други от От страната и света

Катастрофа на бул. "Ботевградско шосе" в София

Два автомобили са участвали катастрофа на столичния бул. "Ботевградско шосе". Това съобщиха очевидци в групата "Катастрофи в София" във Facebook. Инцидентът е станал в района между магазин за играчки

Патриарх Даниил: Божията благодат струва много повече от всички богатства на този свят

Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат

Русе са готови за избори, има 2 сигнала за изборни нарушения

Подготовката за изборния ден в Русе преминава спокойно. Това каза за БНТ председателят на РИК-Русе Милена Хинкова. Преди обяд представители на секционните комисии получиха необходимите им за

В Смолян изборните книжа тръгнаха към секциите, подмяната на членове на СИК не секва

В Смолян около обяд изборните книжа тръгнаха към секциите. РИК разпредели 93 000 хартиени бюлетини за десетте общини в областта, а оттам секционните избирателни комисии приеха книжата и с осигурен от

Протестиращи заради смъртта на Момчил Георгиев блокираха движението в триъгълника на властта в София

Протестиращи заради смъртта на Момчил Георгиев блокираха движението в т.нар. триъгълника на властта в София. Протестът започна пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР)

>