Намалява надеждата за още оцелели при труса в Турция

26.01.2020 18:57
Снимка: Ройтерс

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 38, а над 1600 са ранените. Това сочат данните на турската служба за реагиране при бедствия и извънредни ситуации, които ползва Ройтерс.

Земетресението с магнитуд от 6,8 по Рихтер в петък вечер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4, които все още продължават.

Досега от развалините са спасени 45 души, обобщи БТА. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че спасителната операция е в голяма степен завършила, въпреки че спасителните екипи са локализирали шестима души, все още блокирани под останките на сградите. "Изминаха около 36 часа от земетресението, но все още сме в рамките на часовете, в които можем да се надяваме", каза той на пресконференция тази сутрин в най-силно засегнатия окръг Елязъг.

Припомняме, през нощта спасителите са извадили живи от руините 35-годишна жена и малката й дъщеричка в район Мустафа паша на окрът Елязъг. Спасяването им беше показано на живо от телевизионните канали. Спасителите са чули виковете им и след няколкочасови усилия са ги спасили при температура от около минус 4 градуса по Целзий, предават турските държавни медии. Съпругът на жената е сред загиналите от земетресението.

Според службата за реагиране при бедствия и извънредни ситуации 1521 сгради са били повредени, от които 645 тежко, а 76 са се срутили.
Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум каза, че земетресението е повредило сгради в няколко окръга и 12 постройки трябва да бъдат разрушени незабавно.

Сойлу каза, че засегнатите от бедствието ще започнат да получават финансова помощ в понеделник, а службата за реагиране при бедствия и извънредни ситуации призова обитателите да не се връщат в повредени постройки поради риска от срутване.

Вчера при посещението си в засегнатите окръзи Елязъг и Малатия президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че за гражданите, изгубили домовете си, ще бъдат бързо построени къщи със стоманена конструкция.

Други от От страната и света

Катастрофа на бул. "Ботевградско шосе" в София

Два автомобили са участвали катастрофа на столичния бул. "Ботевградско шосе". Това съобщиха очевидци в групата "Катастрофи в София" във Facebook. Инцидентът е станал в района между магазин за играчки

Патриарх Даниил: Божията благодат струва много повече от всички богатства на този свят

Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат

Русе са готови за избори, има 2 сигнала за изборни нарушения

Подготовката за изборния ден в Русе преминава спокойно. Това каза за БНТ председателят на РИК-Русе Милена Хинкова. Преди обяд представители на секционните комисии получиха необходимите им за

В Смолян изборните книжа тръгнаха към секциите, подмяната на членове на СИК не секва

В Смолян около обяд изборните книжа тръгнаха към секциите. РИК разпредели 93 000 хартиени бюлетини за десетте общини в областта, а оттам секционните избирателни комисии приеха книжата и с осигурен от

Протестиращи заради смъртта на Момчил Георгиев блокираха движението в триъгълника на властта в София

Протестиращи заради смъртта на Момчил Георгиев блокираха движението в т.нар. триъгълника на властта в София. Протестът започна пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР)

>