Ярошенко и Хватов са руските шпиони, работили у нас, прикрити като дипломати в посолството (Обзор)

25.01.2020 22:30
Руският посланик Анатолий Макаров остава без още двама служители в мисията, уличени в шпионаж.

Москва с остра реакция и намеци за ответна реакция, САЩ, Великобритания и Канада ни подкрепиха

Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов са руските дипломати, които трябва да напуснат България, научи “24 часа”.

В петък прокуратурата съобщи, че ДАНС е водила разследване срещу първи секретар на руското посолство и служител в търговското представителство. Те обаче не могат да бъдат обвинени, защото имат дипломатически статут. Руският посланик Анатолий Макаров спешно бе извикан в петък в МВнР, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата. От Външно дадоха срок от 48 часа, а Макаров обеща той да бъде спазен.

Справка в сайта на мисията на Русия у нас показва, че Дмитрий Михайлович

Ярошенко е

един от 8-те

първи

секретари на

руското

посолство

Александър Хватов пък е служителят в търговското представителство.

Дмитрий Ярошенко е първи секретар в руското посолство от няколко години насам. До октомври м.г. той е работил заедно с Владимир Русяев, който също беше изгонен заради шпионаж, след като бе уличен в срещи с висши служители от българската администрация, за да търси класифицирана информация за страната, Европейския съюз и НАТО. След това я докладвал в Русия.

Името на Русяев стоя седмици след като той напусна страната, в списъка с длъжностите на посолството, но накрая изчезна и от него.

До събота вечерта - 24 часа след връчването на нотата, двамата уличени в шпионаж руснаци не бяха напуснали България, показа проверка на “24 часа”. Очаква се това да се случи най-късно в понеделник сутринта.

Междувременно от министерството на външните работи в Москва публикуваха официално съобщение за скандала.

“На 24 януари българските власти взеха решение да изгонят от страната дипломат от посолството и служител от търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени никакви ясни и убедителни доказателства, обосноваващи това решение”, пише в текста. Казва се още, че експулсирането на руските дипломати от София е

неприятелска

и

провокационна

стъпка

Ведомството предупреждава България за евентуални ответни мерки.

“Тази стъпка на официална София е открито неприятелска и провокационна, рязко противоречаща на конструктивния, традиционно изпълнен с взаимно уважение характер на руско-българските отношения”, се посочва в декларацията на руското външно министерство.

САЩ, Великобритания и Канада обаче поздравиха България за изгонването на дипломатите шпиони.

Посолството на Обединеното кралство подкрепя проактивна позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет и усилията за защита на гражданите, територията и суверенната цялост на страната, гласи позицията на Лондон.

“Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има право да определя собственото си бъдеще”, се казва пък в позиция на САЩ, разпространена от посолството. Обръща се внимание на появилите се наскоро

убедителни

сведения за

поредица от

злонамерени

действия

от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца. САЩ отбелязват и разкритията на прокуратурата, че трима руснаци са уличени за отравянето на Емилиян Гебрев, както и че те имат общо и с други подобни посегателства в Европа.

Както “24 часа” разкри, единият от уличените в шпионаж руски дипломати, вероятно Хватов, е ходил до южната ни граница, където ще минава трасето на интерконекторната газова връзка с Гърция. Там се е срещал с различни хора и е проявявал нездрав интерес към проекта. Това направило впечатление на агенти от ДАНС, които започнали да работят по него. Оказало се, че е търсил и друга информация, свързана с енергетиката в България. След това я е докладвал на руска разузнавателна служба в Москва. Действал е от октомври 2018 г. до петък, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати информацията по разследването на външния министър Екатерина Захариева. Газовата връзка с Гърция има за цел да намали зависимостта на България от руския газ.

Другият - Ярошенко, е

кадрови

служител на

външното

разузнаване

на Русия. Ползвайки дипломатическото прикритие на първи секретар към консулската служба, той е бил ангажиран да създава фалшиви самоличности и с внедряването в българското общество на дълбоко законспирирани разузнавачи. Те са известни като “нелегали” – шпиони, живеещи и работещи у нас с други самоличности и биографии. Използвайки официалното си прикритие на представител на руската държава, разузнавачът е търсил варианти за въвеждане на “нови самоличности” в масивите с българските граждани чрез смесване на неверни сведения в предварително подготвени неистински документи. За целта разузнавачът е пътувал активно в цялата страна, заснемал е средата, в която подготвените за внедряване “нелегали” е трябвало да живеят. (24часа)

Други от От страната и света

Днес е ден за размисъл, забранява се агитация и оповестяването на резултати за изхода от вота

Днес е ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 ч. на 26 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 27 октомври се забранява предизборната агитация

Габриела, обвинена за убийството на Пейо, окончателно загуби делото за детето от Велико Минков

Пуснала жалба до социалните, че публикува снимки със сина им Кристиян, а на фотоса бил с племенника си Габриела Славова е загубила окончателно делото за настаняването на малкото й дете Кристиян при

Само в "24 часа" на 26 октомври - Кога гласът ти отива в кошчето

Само в "24 часа" на 26 октомври четете:  Кога гласът ти отива в кошчето - съботен очерк Ще я има ли група "Фондацията" - интервю с Дони Габриела, обвинена за убийството на Пейо

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

>