САЩ натискат Великобритания да се откаже от услугите на "Хуавей"

25.01.2020 15:54
СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън обсъдиха вчера по телефона сигурността в телекомуникациите - дни преди Лондон да вземе решение дали китайската компания "Хуавей" да участва в разработването на британските 5G мрежи, предаде Франс прес.

Двамата засегнаха между другото въпроса за сътрудничеството с цел да се гарантира сигурността на британската телекомуникационна мрежа, съобщиха Даунинг стрийт и Белият дом, предава БТА.

САЩ упражняват натиск върху Европа и по-специално върху Великобритания, за да се откажат от услугите на "Хуавей", като се позовават на връзките й с китайското правителство и възможността оборудването й да бъде използвано за шпионаж, макар че компанията винаги е отричала това.

Правителството на Джонсън обаче изглежда подготвя почвата, за да разреши участие на "Хуавей" в британските 5G мрежи, но може да го ограничи до инфраструктура от нестратегически характер.

Обединеното кралство за разлика от САЩ използва технологии на "Хуавей" от 15 години и службите за сигурност се справят с рисковете, отбеляза вчера британски правителствен източник.

Освен това евентуален пълен отказ от "Хуавей" би означавал за кралството загуби в размер на милиарди лири и закъснение в изграждането на 5G мрежи и оптични кабели - ново поколение телефония, предназначена за смарт устройствата, добави източникът.

По принцип се смята, че "Хуавей" произвежда по-напреднала и по-качествена техника от тази, която предлагат други играчи в сектора, благодарение на значителните инвестиции в развойна дейност през последните години, далеч надхвърлящи тези на конкурентите й.

Китайската компания е източник на напрежение между Лондон и Вашингтон, доколкото британското правителство разчита след Брекзита, насрочен за 31 януари, да преговаря за ново търговско споразумение със САЩ.

В разговора си с Тръмп Джонсън настоя освен това американска дипломатическа служителка, замесена в смъртоносен пътен инцидент, да се върне във Великобритания. Предния ден Вашингтон отказа да я екстрадира.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

>