Перничани на протест в София заради водната криза

25.01.2020 12:37
СНИМКА: Pixabay

Жителите на Перник излязоха на протест, този път - в центъра на София. Причината е водната криза в миньорския град, предаде БНР.

Шествието ще тръгне от площад „Александър Първи“ към площад „Независимост“. Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!".

Облечени в жълти жилетки, жителите на Перник протестират пред сградата на Министерския съвет в София под наслов "Сурва от Перник". Заради водната криза в града беше отменен традиционният фестивал, който трябваше да се започне на 24 януари и да завърши утре - на 26 януари.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и затова те искат още оставки.

Водният режим в Перник започна на 18 ноември миналата година. В комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет в понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че до две седмици язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем.

Той информира, че загубите на вода в града са 75%. От следващата седмица започва ремонт на ВиК мрежата в Перник, като са осигурени средства, потвърди министърът на икономиката Емил Караниколов.

След като правителството обяви план за решаване на кризата миналата събота, в четвъртък официално поиска от Столичния общински съвет да се използва водопреносната мрежа на София за да бъде насочена вода от язовир „Белмекен“ през язовир "Бели Искър" към Мало Бучино за Перник.

Според концесионера „Софийска вода“ няма техническа пречка да бъде използвана водопреносната мрежа на София, като няма да се наложи повишаване на цената на водата за столичани.

Във вторник се свиква извънредна сесия на Столичния общински съвет, на което ще се решава дали да се позволи да се ползва ВиК мрежата на града. Кметът Йорданка Фандъкова и общинските от ГЕРБ, БСП и Патриоти за София заявиха готовност да се помогне на перничани, стига да не бъде създадена криза с водата на София.

Други от От страната и света

С краден “Рейндж Роувър” Хастара опита да отмъкне още един, но при гонката блъсна полицай и помете буса на Цеца Величкович (Обзор)

Асен Колев плячкосва джипове от луксозната марка, както и “Тесла”  Лежа в затвора, но не се превъзпита   Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара е бил зад волана на крадения джип

Русия предлага създаване на паралелна финансова система

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди страните членки на организацията да задълбочат финансовото

Банките пълни с пари и все така не вдигат лихви по заеми

Натрупаните в банките депозити за 134,038 млрд. лв. се оказват повече от достатъчни, за да не се вдигат лихви по кредити. През миналия месец средният процент по заемите за потребление в левове дори е

Кристалина Георгиева: Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на

Абу Даби стъпи в Европа със сделка за 2,15 млрд. евро - взе 50% от Yettel (Обзор)

Продажбата приключи, след като бяха дадени всички регулаторни одобрения Чешката инвестиционна група PPF Group финализира продажбата на 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария

>