Великобритания свиква кризисния си комитет заради китайския коронавирус

24.01.2020 14:50
СНИМКА: Pixabay

Британското правителство свиква днес кризисния си комитет КОБРА, за да обсъди мерки срещу вируса, отнел живота на 26 души и заразил над 800 в Китай, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на говорител на премиера Борис Джонсън.

Срещата ще се състои в 12 часа по Гринуич в министерството на здравеопазването под председателството на здравния министър Мат Ханкок. В нея ще участват ръководителите и на други министерства, включително на външните работи и образованието.

Световната здравна организация (СЗО) определи ситуацията като извънредна за Китай, но засега се въздържа да обяви епидемия с международен мащаб, съобщава БТА.

"Поддържаме тесни контакти със СЗО и международните партньори, включително Китай, и сме готови да предприемем по-нататъшни действия при необходимост", каза говорителят.

Той заяви, че във Великобритания няма нито един потвърден случай на зараза с вируса и увери, че Обединеното кралство е добре подготвено.

Девет души с подозрителни симптоми очакват днес резултатите от анализите. Проби за взети от общо 14 души, като тези на петима от тях са отрицателни.

Има голяма вероятност от появата на случаи на вируса във Великобритания, предупреди тази сутрин висш представител на здравните служби, Пол Косфорд, пред Би Би Си.

Великобритания разположи медицински екипи, които да посрещат пътниците от трите директни полета седмично между китайския град Ухан и Лондон. Задачата на екипите обаче се свежда главно до информиране и не включва системно измерване на температурата, което предизвика критики в медиите.

Други от От страната и света

Остава в ареста трафикант на марихуана за над 130 хил. лева

Състав на Окръжен съд – Хасково остави в ареста с постоянна мярка за задържане под стража 38-годишния български гражданин Атанас Паскалев, който беше задържан на 23 октомври на изходящото трасе на

Експерти: Най-големият риск пред България е да се отвърже валутният курс

Един от най-големите рискове пред България е да се отвърже валутният курс. В това бяха категорични икономистът Кузман Илиев и финансистът Любомир Дацов пред Би Ти Ви

Нов понтон на кея в Русе ще предложи сцена за културни и обществени събития

Русе се сдоби с нова атрактивна сцена за културни и обществени събития върху специално оборудван понтон, монтиран на кея на корабно място №8. Това съобщиха от пресцентъра на Община Русе

Вижте как смяната на часа ще се отрази на движението на влаковете в неделя

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя (27 октомври), ще наложи промени в разписанието на 14 пътнически влака. Това съобщават от БДЖ

Хванаха дрогиран на два вида наркотици зад волана край Русе

Мъж е заловен да шофира автомобил в Русенско след употреба на наркотици. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева.  Полицейски екип спрял вчера за проверка 38-годишния водач

>