19 години затвор за либиец, участвал в нападение в Бенгази през 2012 г.

24.01.2020 13:31
Снимка: Pixabay

Американски съд наложи присъда от 19 години затвор на либиец, обвинен в участие в извършено през 2012 г. нападение срещу американски дипломатически комплекс и сграда на ЦРУ в Бенгази, предаде Франс прес.

Той беше заловен в Либия и през 2017 г. отведен САЩ, за да бъде изправен пред правосъдието,предаде БТА.

Нападението, което шокира САЩ, беше извършено на 11 септември 2012 година. При атентата загинаха американският посланик в Либия Джон Стивънс, служител на Държавния департамент и двама агенти на ЦРУ.

Съд във Вашингтон определи вчера присъдата на 47-годишния Мустафа ал Имам, който беше признат за виновен по обвинението в тероризъм още през юни 2019 година.

Според прокурорката Джеси Лиу, той е изиграл важна роля при нападението и присъдата му "е напомняне, че сигурността на американците - у дома или в чужбина, цивилни или не - винаги ще бъде наш приоритет".

"Ако извършите терористичен акт, ще ви намерим", обеща още тя.
"Присъдата, произнесена срещу Ал Имам изпраща силно послание на тези, които биха опитали да извършат подобно отвратително престъпление", подчерта в изявление държавният секретар Майк Помпейо.

Американската прокуратура обвинява Ал Имам, че по време на нападението е поддържал контакти с либиеца Абу Хатала, който беше заловен от американски сили през 2014 г. и изправен пред американски съд. През 2018 г. той получи присъда от 22 години затвор за ролята си в нападението.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>