"Турция е като люлка": Поредица от земетресения през последните дни

24.01.2020 09:38
Снимка: Pixabay

"Турция е като люлка", пише турският в. "Докуз сютун" по повод поредицата земетресения, разтресли страната през последните дни.

Най-силното от тях - от 5,4 степен по Рихтер, стана в района на град Акхисар, окръг Маниса, в сряда вечерта.

То беше усетено в много градове и последвано от множество вторични трусове. Столицата Анкара също бе разтърсена от две земетресения, напомня вестникът, цитиран от БТА.

Макар че нямаше сериозно пострадали при тези земетресения, сеизмичната активност предизвика тревога сред гражданите. Мнозина прекараха нощта навън, където за хората бяха осигурени топла супа и чай.

Четирима души бяха леко ранени при земетресението в Маниса, Западна Турция, а пет изоставени сгради се срутиха. По стените на 15-ина къщи има пропуквания, рухнали са зидани огради, отбелязва още "Докуз сютун". Земетресението от 5,4 е било последвано от над 200 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 4,3.

Валията на Маниса Ахмет Дениз и кметът на окръжния град Дженгиз Ергюн инспектираха вчера положението на място и разговаряха с граждани.

Валията на Анкара Васип Шахин, където вчера сутринта бе регистриран трус с магнитуд 4,5 по Рихтер, съобщи, че няма сведения за негативни последици от земетресението, чийто епицентър е бил в района на Акюрт.

"Йени месаж" обръща внимание, че трусът в Маниса е бил силно усетен и на редица други места - Истанбул, Измир, Айдън, Денизли, Ялова и Бурса. При все че Истанбул се намира на разстояние от около 400 км от Маниса, трусът е бил много силно почувстван в мегаполиса и е предизвикал силно притеснение сред жителите му, отбелязва "Йени месаж".

Специалисти обясняват, че причината за това се крие в почвата.
"Лошата почва засилва земетръсните вълни и е причина за по-силното усещане на труса. Там където земетресението е по-силно усетено, има проблеми с почвата", коментират експерти.

"Защо земетресението в Маниса бе усетено в Истанбул?", пита се в заглавие и в. "Хюриет", като поставя също въпроса дали единият край на разлома, по който е станало земетресението, не стига до мегаполиса.

Учени обясняват, че това е много погрешно схващане. Според специалистите е неправилно също земетресенията от последните дни да се приемат за предвестник на нов силен трус.

Освен това по-малките земетресения не възпрепятстват силен земен трус, както погрешно се смята, казва проф. Шериф Баръш от факултета по геофизика на университета в Коджаели.

Негов колега - проф. Йовгюн Ахмет Ерджан - смята за напълно нормално, че земетресението в Маниса е усетено и в Истанбул. Той обръща внимание, че то е почувствано само в райони с "висока чувствителност на земетресения". Тази чувствителност се обяснява с плътността на почвите.

"Трусовете нямат край", отбелязва в заглавие по темата днес и в. "Сьозджу". /Мина Иванова/

Други от От страната и света

Поне 33% от шефовете на фирми - жени

Поне 33% от ръководните постове в публичните компании (такива, които са регистрирани на фондовата борса - бел. ред.), трябва да са заемани от жени. Това предвиждат промени в Закона за

Проучване: 68% от българите категорично отказват да бъдат приемни родители

Едва 15% от българите биха станали приемни родители. Категорично отказват 68%, а 17% не могат да преценят дали биха приели такава роля. Това показват данните от национално социологическо проучване

Тръгна делото за пострадалия таксиметров шофьор от Ямбол

Върховният касационен съд (ВКС) се очаква да се произнесе в срок по делото за пострадалия таксиметров шофьор от Ямбол. Производството тръгна днес, а председателят на съдебния състав обяви

Общо 408 са постъпилите сигнали, свързани с купуването на гласове

В МВР са получени общо 512 сигнала за изборни нарушения, от тях 408 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 21 за неправомерна агитация

Двама пострадаха, след като кола падна в река Места

Кола падна в река Места в Благоевградско, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 24 октомври на пътя между село Места и Гоце Делчев - разклона за село Буково

>