Публикуваха кадри с падащи хора по улиците в Китай

24.01.2020 09:15

Медии и социални медии показват страховити кадри от китайски градове, как хора, за които се твърди, че са заразени с мистериозния нов щам на коронавирус, падат в безсъзнание по улиците, съобщава "Униан", цитиран от news.bg. 

Според канала в "Телеграм" - "Протести по света" в момента 7 големи града са блокирани в Китай заради епидемията с коронавируса: Ухан (11 милиона души), Хуанган (6 милиона), Ксианинг (2,6 милиона), Ксиантао (1,2 милиона), Ечжоу (1,2 милиона), Личуан (1,1 милиона) и Чиби (550 хиляди.)

Според някои съобщения, 71 души са в критично състояние в Ухан.

САЩ заявиха в четвъртък, че разследват втори случай, този път студент в Тексаския университет, който е бил в Ухан.

Виетнам и Сингапур бяха добавени в четвъртък към страните с потвърдени случаи, присъединявайки се към Тайланд, САЩ, Тайван и Южна Корея.

Япония потвърди втория си случай в четвъртък, а Южна Корея втория си случай в петък.

Други държави разследващи възможни случаи за Великобритания, Канада, Австралия, Русия и Франция.

Много власти обявиха мерки за скрининг на пътници от Китай, включително в четвъртък основните летищни възли на Дубай и Абу Даби.

Тайван забрани на хора да пристигат от Ухан, а държавният департамент на САЩ предупреди американските пътници да проявяват повишена предпазливост в Китай.

По информация на БиБиСи, поне 10 града в централната китайска провинция са с въведени ограничения за пътуване. Сред заразените около 100 души са в критично състояние.

Смъртен случай бе потвърдена в отдалечената провинция Хейлундзян. Североизточният район граничи с Русия и е на повече от 2 000 километра от Ухан.

В национален мащаб в момента има 830 потвърдени случая на пациенти, заразени с вируса. Ограниченията варират - въпреки че много градове са прекратили транспортните услуги.

В Ухан, столицата на Хубей - и мястото, където възникна вирусът - всички автобусни, метро и фериботни услуги са спрени, както и всички излитащи самолети и влакове. Жителите не трябва да напускат и има заграждения и блокади. Ечжоу, по-малък град в Хубей, затвори жп гарата си. Град Енши спря всички автобусни услуги.

Но въздействието на коронавируса не се ограничава само до провинция Хубей.

Властите отмениха големи публични събития в други части на страната, включително: Затворен е Забранения град, дворцовия комплекс в Пекин; Отменени са традиционните храмови панаири в Пекин; Отменен е международния карнавал в Хонконг; Отменен е футболен турнир в Хонконг; Отменени са всички публични празници за китайската нова година в Макао

Световната здравна организация СЗО още не е класифицирала вируса като "международна спешна ситуация", отчасти поради ниския брой случаи в чужбина.

"Но все още може да стане такава", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес.

Други от От страната и света

Поне 33% от шефовете на фирми - жени

Поне 33% от ръководните постове в публичните компании (такива, които са регистрирани на фондовата борса - бел. ред.), трябва да са заемани от жени. Това предвиждат промени в Закона за

Проучване: 68% от българите категорично отказват да бъдат приемни родители

Едва 15% от българите биха станали приемни родители. Категорично отказват 68%, а 17% не могат да преценят дали биха приели такава роля. Това показват данните от национално социологическо проучване

Тръгна делото за пострадалия таксиметров шофьор от Ямбол

Върховният касационен съд (ВКС) се очаква да се произнесе в срок по делото за пострадалия таксиметров шофьор от Ямбол. Производството тръгна днес, а председателят на съдебния състав обяви

Общо 408 са постъпилите сигнали, свързани с купуването на гласове

В МВР са получени общо 512 сигнала за изборни нарушения, от тях 408 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 21 за неправомерна агитация

Двама пострадаха, след като кола падна в река Места

Кола падна в река Места в Благоевградско, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 24 октомври на пътя между село Места и Гоце Делчев - разклона за село Буково

>