Прокуратурата разкри отровителите на Гебрев, 3-ма руснаци се издирват с Интерпол (Обзор)

23.01.2020 21:45
Оръжейникът Емилиян Гебрев

Те ще отговарят още и за опита за убийство на сина на оръжейника и на един от директорите му

Трима руснаци са обвинени за отравянето на оръжейника Емилиян Гебрев, сина му Христо и един от директорите в компанията ЕМКО Валентин Тахчиев през 2015 г. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура, която води разследването.

Руските граждани се издирват с европейска заповед за арест и с червена бюлетина чрез Интерпол и с помощта на Шенгенската информационна система.

Имената на издирваните обаче не бяха съобщени, все още няма техни снимки на страницата на Интерпол.

Според обвинението между 28 април и 4 май 2015 г. тримата са направили опит умишлено да умъртвят Гебрев, сина му Христо и Тахчиев “чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер”.

Преди време стана ясно, че един от хората, замесени в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, бил у нас в дните около отравянето на Гебрев.

Това е Сергей Федотов, който през 2015 г. идвал три пъти в България. Второто влизане на Федотов съвпадало с опита за убийство на оръжейника. Руснакът пристигнал на 24 април 2015 г. през летище Бургас и напуснал на 28 април 2015 г. през софийската аерогара.

Разследващите установили и хората, които придружавали Федотов при неговите посещения, както и други руски граждани, пътували в България с тях. Те са наели хотелска стая точно срещу офисите на бизнесмена, а един от тях е сниман от камера да влиза в гаража на офис сградата. Засега обаче не е ясно дали Федотов и придружителите му са обвинените.

Гебрев е отровен на 28 април 2015 г. След вечеря с бизнес партньори той се почувствал зле и постъпил във ВМА. Животът му бил спасен само благодарение на бързата лекарска намеса. На следващия ден в болница със същите симптоми бил приет директорът в ЕМКО Валентин Тахчиев, а на 4 май и синът на Гебрев - Христо.

И за тримата първоначалните съмнения били за инсулт, но след направените изследвания и токсикологични анализи на кръвта станало ясно, че става въпрос за остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения. Разследването започва на 1 май 2015 г.

Други от От страната и света

Автокрадецът, избягал от полицията, блъснал буса на Цеца Величкович

Автокрадецът, блъснал полицай при опит да бъде задържан, е ударил и луксозния бус на Цеца Величкович на излизане от подземния паркинг на център "Милениум" в София, съобщи БНТ

18 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие

Общо 18 тежки катастрофи са станали в страната през изминалото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР на сайта на ведомството.  При катастрофите са ранени 29 души, предаде БТА

Проф. Георги Рачев: Октомври си отива с градус и половина по-топъл от нормата

Октомври си отива с градус и половина по-топъл от нормата, в цяла Европа без Испания и Португалия е топло за този период от годината, а Балканите са едно от от най-топлите места

Един е загинал при пожар за денонощие, потушените са 94

Потушени са общо 94 пожара в страната за изминалото денонощие. Загинала е жена на 87 години, съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на МВР

Протести на таксиджии в 6 града днес, искат справедливи присъди за нападение над колега

Таксиметрови шофьори организират днес между 8,00 и 10,00 часа протести пред съдебните палати в шест града - София, Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца

>