Китай отменя празненствата за Нова година, милиони изолирани (Обзор)

24.01.2020 03:00
Медици карат болен в Хонконг, за когото се подозира, че е болен от новия коронавирус.
Гарата в Ухан опустя напълно след забраната на пътуванията.

Пекин отмени всички празнични мероприятия, свързани с китайската Нова година, заради плъзналата зараза. Тържества няма да има нито в столицата, нито в останалите големи градове. Китайците ще се лишат от фойерверките и празниците в храмовете. Забраненият град - една от основните туристически атракции в Пекин - затвори врати до второ нареждане.

В опит да спрат бързото разпространение на новия смъртоносен китайски коронавирус властите поставиха под карантина 11-милионния град Ухан, откъдето тръгна заразата. Изолиран бе и още един град, в който са регистрирани случаи на болестта - Хуанган, с население 7 млн. души. Жителите на двата мегаполиса, които са над 2 пъти повече от България, били в пълно отчаяние, че са напълно откъснати от света.

Починалите в Китай вече са 17, а заразените са над 650. Смята се обаче, че само в Ухан

инфектираните

може да са

над 10 000

Освен в Китай за случаи беше обявено в Япония, Тайланд, САЩ, Южна Корея, Тайван, Русия. В Русия в четвъртък бе съобщено за трети случай на зараза. Първи случай потвърди Сингапур, а по-късно и Виетнам.

Вирусът стъпи

и в Европа -

4-ма заболели

в Шотландия

се изследват. Летищата от Лондон до Дубай и Атланта използват термокамери, за да идентифицират потенциални вирусоносители, идващи от Китай с висока температура.

Самолети, автобуси и влакове не може да напускат поставените под карантина китайски градове. Летищата и препълнените гари се изпразниха. Кафенетата, ресторантите, интернет клубовете, кината, театрите пуснаха кепенци.

Жителите на Ухан могат да напускат града единствено с автомобил, стоейки на километрични опашки, за да преминат през медицински проверки. Гарите са затворени в още три града в околността - Ъчджо, Чъби и Ксянтао.

Междувременно ЕС промени оценката си за опасността от новия вирус от “ниска” на “умерена”, съобщи говорител на Еврокомисията.

Той уточни, че промяната се дължи на съобщението, че вирусът може да се предава от човек на човек. ЕК е готова да приложи всякакви препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за необходимите мерки, добави говорителят. ЕС следи много внимателно обстановката и съгласува с държавите от общността необходимите действия за контриране на разпространението на вируса.

СЗО в сряда реши да не обявява извънредно положение.

Змии стоят зад заразата с коронавируса

Най-близки до него са генетичният код на отровния крайт и китайската кобра - продавали ги на пазара в Ухан

Източникът за появата на новия коронавирус 2019-nCoV са змиите, твърдят китайски и западни медии. Влечугите и всеядните жители на Ухан стоят зад заразата.

Изучавайки генетичния код на вируса, китайски специалисти изяснили, че най-близки до него са генетичните кодове на два вида отровни змии – южнокитайския крайт и китайската кобра. Резултатът от изследването е публикуван в Journal of Medical Virology.

Тъй като

в Китай е твърде

разпространена

практиката да

се ядат змии, тази версия изглежда правдоподобна, макар все още мнението на учените по въпроса да не е единно. Някои твърдят, че източникът са морските продукти, тъй като първите заразени са били свързани с рибен пазар в 11-милионния град Ухан. Снимки обаче показват, че на този пазар по много щандове се продават змии, а за всеядните китайци те са деликатес. Попадайки в човека, вирусът е започнал да се предава между хората.

Учените сравнили пет образеца от генома на новия вирус с наличната информация за 200 други вируса. Те стигнали до извода, че 2019-nCoV e хибрид между два коронавируса, един от които е бил откриван у прилепи. Другият досега не бил засичан. Хибридът се е появил преди около 2 години, смятат специалистите. Предполага се, че влечугите са се заразили от прилепите. Остава загадка обаче как вирусът е успял да се приспособи както към студенокръвни, така и към топлокръвни приемници.

Смъртоносният китайски вирус винаги е съществувал, но е преодолял междувидовата бариера, казва пък бившият руски главен санитарен инспертор Генадий Онищенко, сега депутат. Според него в началото като източник посочвали морските продукти, но версията била ненадеждна, защото

заболяването

веднага започва

с пневмония,

т.е. става дума за въздушен път на предаване.

Симптомите са кашлица, температура, течащ нос и затруднено дишане, като при най-сериозните случаи човек развива тежка пневмония и се стига до отказ на органи. Експерти обясняват, че някои хора със силен имунитет може да се разминат само с леко зачервено гърло и затова не търсят лекарска помощ.

Санитарните власти

в Русия

са започнали

проверки на

всички багажи

на пътниците, идващи от Югоизточна Азия. Инспекторите следят в тях да няма заразени стоки. Коронавирусите лесно оцеляват при замръзване и при размразяване могат да се активират. Заразата можела да се предава и чрез предмети, до които се е докосвал болен човек.

Китайският вирусолог Гуан И, помогнал за идентифицирането на тежкия остър респираторен синдром SARS през 2003 г., твърди, че сега в най-добрия случай епидемията може да се окаже 10 пъти по-мащабна, отколкото преди 17 години. Този път съм истински уплашен, каза ученият. Епидемията от SARS уби 774 души.

Освен да засегне общественото здраве, очаква се болестта на нанесе тежки щети на китайската икономика.

Други от От страната и света

Откриха тяло на възрастен мъж в село Граница

Откриха тялото на 79-годишен мъж в двор на къща в кюстендилското село Граница, съобщиха от полицията. Тялото му е намерено на 24 октомври. При извършения оглед е установено

"Екзакта": ГЕРБ води с 12%, българите не вярват, че ще има стабилно правителство (Графики)

Хората не са апатични, те са отвратени от политиката и политиците ГЕРБ води с 12% на вота в неделя, а едва 71% от българите не вярват, че ще има стабилно правителство

Четири коли спукаха гуми заради дупка в тунела на Подуяне (Видео)

Четири коли са спукали гуми в дупка, която се е отворила в тунела под надлез "Подуяне". Един от автомобилите дори е с паднала броня. Това става ясно от видеа

Арестуваха криминален тип, пребил жена си във Велико Търново

Търновски полицаи задържаха 36-годишен криминално проявен и осъждан, нанесъл побой на жената, с която живеел на семейни начала. Сигнал за случая е получен около 19,00 ч. в четвъртък, съобщи полицията

Пеевски пита хората в Якоруда "Как е?", докато откъм Доган го "пратиха" в Катар

Делян Пеевски, лидерът на ДПС "Ново начало", бе уловен от камери в Якоруда тази сутрин, а видеото бе разпространено от пресцентъра на партията му. Политикът се разходи по главната улица

>