Патриотично! Още 2 дни платен отпуск, ако не пушиш на работа (ОБЗОР)

23.01.2020 22:15 Митьо Маринов
С предложението си патриотите очакват да накарат повече хора да се откажат от цигарите.
АЛЕКСАНДЪР СИДИ
АНДРЕЙ СЛАБАКОВ

Непушачите да се пенсионират преди миньорите. Мисля, че им трябват поне две седмици, присмя се на проекта на ВМРО техният евродепутат Андрей Слабаков

Непушачите да имат право на 2 допълнителни дни платен годишен отпуск. Това допълнение към Кодекса на труда предлагат от ВМРО.

С тази добавка, която внасяме, даваме възможност на работодателите да дават на своите работници непушачи допълнителни 2 дни платен отпуск, разказа народният представител от партията Александър Сиди. Той е вносител на предложението. С тази промяна на закона ВМРО се опитвали да поощрят непушачите и да допълнят забраната за пушене на обществени места, обясни Сиди.

Пушачите излизат в нерегламентирана почивка,

за да пушат за

поне

10 минути

на около

всеки два

часа, което

прави по 40

минути при

8-часов

работен ден, изчисляват патриотите в мотивите си. Непушачите са поставени в дискриминационни условия спрямо колегите си, затова смятаме, че служителите, които не пушат, заслужават допълнителен отпуск до 2 дни, отбеляза Сиди.

В поправката е отбелязано още, че ако един пушач не пуши в работно време, то той също би могъл да се възползва от допълнителни два почивни дни. Следенето на служителите обаче си било работа на всеки отделен работодател.

“Има карти за достъп до стаи за пушене, има камери и различни методи. Говорил съм с много работодатели преди това, които дават дори финансови бонуси на своите служители за това, че не пушат”, каза още Александър Сиди. Той очаквал приемането на промяната да накара повече хора да се откажат от тютюнопушенето.

Сиди, който е пушач, призна, че също напуска работното си място за цигара.

Проектът на народния представител от ВМРО обаче бе осмян публично от евродепутата на същата партия Андрей Слабаков.

“Във възторг съм от

предложението на ВМРО.

Отдавна беше време

да се направи нещо за

непушачите. Това са

изключително крехки

и раними създания

Два дни ми изглеждат малко. Мисля, че им трябва поне седмица. Те се изтощават да мислят как да живеят здравословно”, иронично коментира идеята той пред Нова телевизия.

“Готови сме да работим за непушачите. Даже смятам, че трябва да се пенсионират на 40-годишна възраст преди миньорите, тъй като те наистина са много изморени. Представете си колко книги за здравословен живот са изчели”, заяви още евродепутатът. И обясни, че непушещите хора също трябвало да оцеляват по някакъв начин. “Очевидно ужасно много ги тровим и им пречим и те заслужават своята почивка”, продължи Слабаков.

Бизнесът също се обяви против предложението на войводите.

“Платеният годишен

отпуск трябва да се

намали с 2 дни на

хората, които пушат,

а не да се поощряват

непушачите

Причината е, че любителите на цигарите излизат да пушат в работното си време, категоричен бе председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред “24 часа”.

Стимулите за непушачите трябва да се търсят другаде, но не и при отпуските, препоръча той. “България е сред страните с най-малка продължителност на трудовия път. До пенсия работим по-малко от 33 години при средно 36 за ЕС. Сред страните сме и с най-малко работни дни в годината заради многото болнични, отпуски и празници ”, каза още Велев.

Други от От страната и света

Автокрадецът, избягал от полицията, блъснал буса на Цеца Величкович

Автокрадецът, блъснал полицай при опит да бъде задържан, е ударил и луксозния бус на Цеца Величкович на излизане от подземния паркинг на център "Милениум" в София, съобщи БНТ

18 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие

Общо 18 тежки катастрофи са станали в страната през изминалото денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР на сайта на ведомството.  При катастрофите са ранени 29 души, предаде БТА

Проф. Георги Рачев: Октомври си отива с градус и половина по-топъл от нормата

Октомври си отива с градус и половина по-топъл от нормата, в цяла Европа без Испания и Португалия е топло за този период от годината, а Балканите са едно от от най-топлите места

Един е загинал при пожар за денонощие, потушените са 94

Потушени са общо 94 пожара в страната за изминалото денонощие. Загинала е жена на 87 години, съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на МВР

Протести на таксиджии в 6 града днес, искат справедливи присъди за нападение над колега

Таксиметрови шофьори организират днес между 8,00 и 10,00 часа протести пред съдебните палати в шест града - София, Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца

>